Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

Ahová a fény vetült

2024. február 21.

Philip Yancey az egyik kedvenc íróm. A könyveit nemcsak egyszer olvasom el, hanem szeretem, ha ott vannak a polcon, és bármikor elővehetem őket. Inspirálnak, elgondolkodtatnak, új utakra indítanak el. A szerző mindig olyan kérdéseket feszeget, amiket talán fel sem mertünk tenni, pedig életünk alapjai múlnak rajta.

Amikor az új könyvét felfedeztem a kínálatban, örömmel vettem meg. Ahová a fény vetült. Csakis jó lehet. Biztosan sok biztatás és megerősítő üzenet lesz benne, gondoltam. De ezúttal valami egészen mást kaptam. Ez a könyv egészen más, mint az eddigiek, bár mélysége nem marad el tőlük. A kötet egy leplezetlen önéletrajz, amely sok-sok fájdalmas élményen is keresztül vezet, azokon átverekedve magunkat ösztönöz bennünket fontos életkérdések feltevésére. Időnként már a bensőnkben érezzük a feszültséget, és várjuk a tündérmesébe illő véget, ami a valóságban nem mindig érkezik meg. Talán nem véletlen, hogy szokatlannak találtam ezt a stílust. Nem csak a meséktől, de gyakran a keresztények bizonyságtételeitől is mintha elvárnánk ezt a „Happy End”-véget.

Egy kollégámmal beszélgettem, aki azt mesélte, hogy az egész családja hitre jutott. Amikor csodálkozva visszakérdeztem, kis pirulással vallotta be, hogy „még nem, de hittel megvallom, hogy így lesz”. Valahogy hazugságnak éreztem ezt a csúsztatást. Én is azért imádkozom a gyermekeim fogantatása óta, hogy szeressék Istent, és ismerjék meg a kegyelmét, de tudom, hogy mindez nem attól lesz így, ha én megvallom.

Néhány éve üdítő színfoltot hozott a keresztény irodalomban Adrian Plass őszintesége és humora, de az ő életrajzi regényét (Növekedésem kínjai) pontosan ilyen nehéz volt olvasni. Mert valahogy nem hitte volna az ember, hogy egy ilyen mókás és kedves figura ennyit küzdött a hitével. Pedig ha az ember Bibliát olvas, akkor is ugyanezt a mintát fedezi fel.

Az igazán fontos próféciák nagyon nehéz sorsú embereken keresztül érkeztek. Mielőtt meglátta a csecsemő Messiást, Anna 84 évig volt özvegy. A Jelenések könyvének látomásait száműzetésben és magányban láthatta meg János apostol. A nagy szabadítás nem a színeváltozás dicsőségében, hanem a Golgota sötét óráiban történt.
Valahogy szeretnénk megúszni ezeket a nehéz időket, pedig mindent, amin keresztülmegyünk, Isten tudtával kapunk. Épp ez az az út, ami oda vezet, ahova jutnunk kell. Épp ezek a dolgok, amik történnek, formálják a szívünket neki tetszővé.
Nagyon kemény és tanulságos tehát az új Yancey-könyv. Megerősítő látni mások küzdelmeit és azt, ahogy mindezen is átsüt a kegyelem. Hogy végül minden sötétség mögül ránk vetül majd a fény.

Füller Tímea

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Philip Yancey:

Ahová a fény vetült – Memoár

Atlanta, 1950-es évek. Egy fiatalon megözvegyült anya vallástanításból tartja el magát és két fiát, Marshall és Philip Yancey-t, akik egyre azon igyekeznek, hogy kitörjenek lakókocsiotthonuk szűkös keretei közül. Amikor Philip főiskolás lesz, döbbenetes titokra derül fény apja halálának körülményeiről, és kezdi megérteni, mi vezette anyját a szélsőséges és szikár vallásosság felé, és hogyan jutott arra a „szent” meggyőződésre, hogy Isten különleges célra rendelte a fiait.
Az Ahová a fény vetült megkapó családi elbeszélés és fejlődésregény, hátterében a második világháborút követő viharos idők Amerikájával, amelyet a déli fundamentalizmus és a társadalmi változást sürgető polgárjogi mozgalmak egymásnak feszülő erői alakítottak. Ahogy a szerző személyes történetének és a megváltás utáni kutatásának darabjai összeállnak, kirajzolódik, mire képes az igazság iránti őszinte vágy. Még az is lehetségessé válik, hogy a hit félelem helyett a kegyelemben gyökerezzen.
„Őszintén hiszem, hogy ezért a könyvért születtem a földre – mondja a szerző. – A gyerekkoromból ismert erők – faji alapú gyűlölet, politikai megosztottság, kultúrharcok – újra felütötték a fejüket modern formában. Aki hátranéz, előre lát.”

Részletes adatlap » 3 600 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2015. november 28.

Ti azért így imádkozzatok!

Kovács Endre Ti azért így imádkozzatok! című könyve a Miatyánk vezérfonalát követve olyan útmutatást igyekszik találni az imádkozni vágyó ember számára, ami mai kérdéseinket komolyan veszi, és mindekö...

Elolvasom »

2017. január 24.

A szakadék szélén

Francine Rivers Skarlátvörös fonal című művében ismét egy rendkívül összetett és sokrétű kérdés megválaszolására vállalkozik, hiszen egy szakadék szélére kerülő házasság krónikáját igyekszik bemutatni...

Elolvasom »

2016. november 25.

Péntekre új én

Mindannyiunk számára ismerős lehet a vágy, hogy néha 1-1 hétre elküldjük kedves házastársunkat (gyermekünket/szüleinket/testvérünket) valahová azzal a megrendeléssel, hogy hétvégére megújulva, sokkal ...

Elolvasom »

2015. október 06.

Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva

Gary Chapman, amerikai pszichológus nevét az általa alkotott „szeretetnyelvek” fogalma tette világhírűvé. Legismertebb könyve, melynek témája a szeretet kommunikációja a házasságban, most megújult, bő...

Elolvasom »

2015. október 07.

Parázs a hó alatt

Jacob és Marlee huszadik házassági évfordulójukon – egy viharos szentestén – elindulnak, hogy a válási papírok aláírásával örökre búcsút mondjanak egymásnak. Azonban egy rossz mozdulat a hóborította s...

Elolvasom »

2015. október 06.

Kiút a játékszenvedélyből

A szerencsejáték-függők elvesztik az uralmat a tetteik felett, és a játékszenvedély káros következményi ellenére is tovább folytatják a játékot, amely menekülési lehetőséget kínál a mindennapok gondja...

Elolvasom »
Még több könyvajánló blog »