Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

A bánatról

2016. március 14.

Mi van azokkal, akik a szeretet ünnepére készülve éppen gyászolnak és míg mindenki örül, veszteséggel és komoly fájdalommal néznek szembe? C.S. Lewis A bánatról című könyvében válaszokat és kérdéseket is találunk.

C.S. Lewis – a Narnia Krónikáinak ír származású írója és Tolkien közeli barátja – A bánatról címmel írt bensőséges  naplót a felesége elvesztése miatt érzett fájdalmáról, az Istenével folytatott képzeletbeli harcról és a gyász feldolgozásának lehetőségeiről.

Az író szeretett felesége egy hosszú lefolyású rákbetegségben halt meg. Az utolsó időszakban a párnak maradt elég ideje arra, hogy egymás érzéseit megfigyeljék, de Lewis arra jutott, hogy a haldokló és a „támogató” annyira különböző érzésekkel viszonyul ugyanahhoz a kérdéshez, hogy lehetetlenség megérteniük egymás félelmeit, erőtlenségét, fájdalmát. Egyedül talán együtt érezni lehetséges a másikkal. Kinek a nehezebb, a búcsúzónak, vagy akit itt hagynak? Valóban megszűnik a fájdalom, a veszteség, a hiányérzet a halál után? Mi lesz azzal, aki itt marad?   

A férj minden önsajnálat nélkül boncolgatja azt a kérdést, hogyan érez egy hívő ember, a szeretett lény elvesztése után? Ilyenkor derül ki igazán, hogy milyen erős a hit és mi az alapja. Lewis arra következtetésre jut, hogy ezekben az életbevágóan fontos kérdésekben és pillanatokban az ember nem azt kérdőjelezi meg, hogy van-e Isten, hanem azt hogy „ilyen”? Tényleg ilyen kegyetlen, hogy elveszi tőlünk, akit szeretünk?

A könyvből kiderül, hogy a pár őszintén szerette egymást. „Házaséletem legnagyobb ajándéka az volt, hogy állandóan számolnom kellett egy közeli és bizalmas, mégis összetéveszthetetlenül más és különálló személy rám gyakorolt hatásával.” Leírásából megtudjuk, hogy azért érzi különösen kegyetlennek felesége elveszítését, mert szerelmük épp csak kiteljesedett és már el is kell múlnia… Saját magával folytatott intellektuális vitájában azonban meggyőzi magát, hogy a veszteség nem a folyamat megszakítása, hanem a folyamat része. Ennek tükrében egészen másként szemléli a beteljesült szerelmet és a kedves elveszítését. (Bár ettől nem lesz kevésbé fájdalmas, csak talán egy kissé elfogadhatóbb.)

Az idő múlásával, napról-napra másképp emlékezik a szeretett nőre. Emlékfoszlányokból próbálja összerakni a képet, amely leginkább hasonlít feleségére. Azonban sokszor korholja magát „Hogyan tudnám elkerülni, hogy összefércelt emléke egyre inkább belőlem induljon ki?” A könyv azok számára is tartogat némi útravalót, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy ilyen veszteséget még nem éltek át: mindenkivel, akivel kapcsolatba lépünk az általunk kialakított kép alapján kommunikálunk… ez gyakran igencsak eltér a valóságtól. Mennyire kell eltérnie ahhoz, hogy észbe kapjunk és arra figyeljünk, hogy ki a Másik valójában? Mennyire vesszük figyelembe, hogy a Másiknak mindig van előlünk elrejtett kártyája?

Forrás: www.csaladhalo.hu

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
C. S. Lewis:

A bánatról

Az ismert irodalomtudós és keresztény apologéta mély önreflexiói felesége halálát követően. Az őszinte önelemzés egyben az önsajnálat tagadása is. Lewis nemcsak az olvasó együttérzését nyeri meg, hanem együttműködésre is hívja mindazokat, akik elveszített szeretteik gyászával és fájdalmával küzdenek. Egy olyan belső útra, amelyen értelmet nyerhet a veszteség és a bánat valamennyi formája.

Részletes adatlap »1 980 Ft 1 584 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2016. november 23.

Jó éjszakát történetek

A minap utolsó meséjéhez érkeztünk az Állatos mesélőkönyvnek, amely könyv igen közel került a szívünkhöz – az enyémhez is és a hároméves Liliéhez is. Megfogta a kezemet, és azt mondta, keressünk másikat (amit egyébként jó döntésnek tartottam, mert az előzőleg említett könyvben akadt olyan mese, amit már vagy 5-6 alkalommal olvastam neki egymás utáni napokon, és akármennyire tetszett, újítottam volna).
Elolvasom »

2015. október 07.

Kamaszhatárok

A határvonalak-sorozat új darabja a tinédzserek szüleinek ad segítséget abban, hogy miként hozhatják ki a legjobbat a kamaszkor folyamatos változással járó, nehéz időszakából, és hogyan készíthetik fel a tizenéveseket arra, hogy megtanuljanak felelősséget vállalni önmagukért.

Elolvasom »

2015. október 07.

Jézus másként

A teológiai kézikönyvek általában fosztóképzővel – halhatatlan, láthatatlan, végtelen – határozzák meg Istent. De vajon hogyan lehetne róla másképpen beszélni, nem tagadással? – kérdezi Philip Yancey. Új könyvében a „valóságos” Jézusnak ered a nyomába, aki meggyőződése szerint egymagában korrigálja az Istenről alkotott összes téves elképzelésünket.

Elolvasom »

2015. október 06.

Táncol a por

Tóth Sára a legnehezebb kérdéseket szegezi szembe önmagával és olvasójával – Mit kezdjünk az érthetetlen nagy szenvedéssel? Mit kezdjünk az egyház kínos megalkuvásaival, a hazug és fojtogató vallásos klisékkel? Lehet-e hitelesen ábrázolni ma a jóságot és a szentséget? –, és minden írása a válaszért Istennel folytatott őszinte küzdelmének egy-egy lenyomata.

Elolvasom »

2016. október 12.

Könyvbemutató – Visszhang a sötétségben

Szeretettel várjuk Önöket Francine Rivers Visszhang a sötétségben című könyvének bemutatójára 2016. október 26-án, szerdán 18 órától!T Az oroszlán jele-trilógia 2. kötetéről Tóth Dorottya Tünde kérdezi a fordítót, Szabadi Istvánt és a szerkesztőt, Győri Annát.

Helyszín: Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó (4026 Debrecen, Kossuth tér 8325 hrsz.)

„Rengeteg keresztény regénnyel találkoztam az elmúlt évek során, de kevés hagyott bennem olyan mély nyomot, mint Az oroszlán jele-trilógia. Fedezzék fel Önök is ezt az értékes kincset!” (Lisa Tawn Bergren)

rivers_echo_a3_jav_resize

2016. április 15.

Könyvbemutató – Tolkien és C. S. Lewis

Szeretettel várjuk Olvasóinkat a Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol április 23-án Bernhardt Dóra Füzessy Tamással (a Magyar Tolkien Társaság társelnöke) és Tóth Sárával (a Károli Gáspár Református Egyetem docense) fog beszélgetni legújabb, Tolkien és C. S. Lewis című könyvünkről. A könyvbemutatóra 15.30 és 16.30 között kerül sor a Szabó Magda teremben.
Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »

Kedves Vásárlónk! Kiadónk a december 7-i és 14-i szombati munkanapokon zárva tart. Megértésüket köszönjük!

'