Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

A cybertér az új 22-es csapdája?!

2020. december 17.

Dr. Mary Aikennel személyesen 2016-ban találkoztam az évente megrendezésre kerülő Safer Internet Fórumon, ahol ő tartotta a nyitóelőadást. Már akkor is magával ragadott lendületes stílusa és közérthetősége, ahogy egy előadásba sűrített a digitális világ lehetőségeit, kihívásait és a ránk váró megoldandó feladatokat. Ezzel egyidőben az egyik televíziós csatorna pedig műsorra tűzte az eseteit feldolgozó Cyberhelyszínelők című sorozatot, ahol Patricia Arquette keltette életre Aiken professzor asszonyt. 2020-ban pedig a Harmat Kiadó jóvoltából elolvashattam Cybercsapda című könyvét.

Az elmúlt 10 évben, mióta internetbiztonsági foglalkozásokat tartok gyerekeknek, fiataloknak, szülőknek, tanároknak, mindig komplex módon közelítettem a témához. A jog világa mellett a technikai, pszichológiai ismereteket, legújabb tudományos eredményeket is beleszővöm az előadásaimban. Senki ne gondolja azt, hogy egy-egy részterület előtérbe helyezésével mindent kipipálhatunk.

Mary Aiken a cyberpszichológia világába enged számunkra betekintést. De mit is jelent ez? A cyberpszichológia a kibontakozóban lévő technológiának az emberi viselkedésre gyakorolt hatását tanulmányozza. Ez a társadalom egészét érdekli és mindenki szeretne biztosra menni és elkerülni a cyberhatások káros következményeit. Nincs olyan szülő, aki ne aggódna azon, hogy túl sokat kütyüzik a gyereke, a pedagógusok is szoronganak, hogyha a net érdekesebb, mint ők, akkor egyáltalán mit és hogyan tanítsanak az iskolában, a fiatalokat beszippantja a közösségi média és már szinte ott élik az életüket. Jó ez vagy épp az emberiség legnagyobb katasztrófája felé sodródunk vagy már ebben élünk?

Mary Aiken olyan kiemelt témákkal foglalkozik a könyvében, mint a szorongás, depresszió, önértékelés, kockázatvállalás, testkép, önkárosítás, alvásminőség, szexting, addiktív magatartási formák. Ezeket a szavakat olvasva sokan még inkább pánikba esnek és mindent megtesznek azért, hogy ez velük ne történhessen meg. Sem a pánik, sem a félelemkeltés híve nem vagyok. A fenti jelenségeket ismernünk kell, őszintén és nyíltan kell beszélni róluk és nemcsak akkor, ha valaki bajba kerül.

A könyv beszél egy küszöbön álló mentális egészség krízisről. Ennek mi magunk lehetünk a gyógyszerei. Az orvosságok egyike pedig a digitális intelligencia készségeinek elsajátítása. A digitális intelligencia olyan szociális, érzelmi és kognitív képességek összessége, amelyek elengedhetetlenek a digitális élethez. Ez tartalmazza a szükséges tudást, készségeket és képességeket arra, hogy az egyén érzékelje, adaptálja mások érzéseit vagy szabályozza mások viselkedését ahhoz, hogy meg tudjon küzdeni a digitális éra kihívásaival és szükségleteivel. A tudás és ismeretek mellett ezek a képességek olyan emberi értékekből gyökereznek, mint a tisztelet, tisztesség, az empátia és a megfontoltság. Ezek lehetővé teszik a technológia bölcs és felelős használatát.

Én a megelőzésben hiszek és hogy a digitális világ történései életkorhoz igazítva mindenki számára átadhatóak és megtanulhatóak. A Cybercsapda bemutatja mindazokat a témákat, amelyekkel foglalkoznunk kell, hogy egy biztonságos, pozitív és értékes digitális élményekkel teli világban élhessünk!

Dr. Baracsi Katalin LL. M családjogi szakjogász, internetjogász, közösségi média tréner

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Mary Aiken:

Cybercsapda

Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője, lebilincselő könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át és változtatja meg az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést és a társadalmi normákat, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén. Aiken saját kutatásaira és a kriminalisztika terén szerzett tapasztalataira támaszkodva mutatja meg, hogy milyen hatással vannak a digitális eszközök a fejlődő gyerekekre, a tinédzserek körében terjedő szokásokra és viselkedésformákra, az ismerkedésre és a párkeresésre, miért erősödik fel a kényszeres, függő vagy deviáns viselkedés az online térben, vagy hogy miért nem tanácsos a sötét webre tévedni. A szerző meglepő statisztikai adatokkal és valós esetekkel szemlélteti, hogy a technológia milyen alapvetően formálja át kultúránkat, valamint elgondolkodtató kérdéseket vet fel arról, hogy hová vezet a digitális forradalom.
Születéstől tinédzserkorig részletesen tárgyalja azokat a kérdéseket, amelyekről a digitális nemzedéket nevelőknek tudniuk kell.

„Az internet sötét oldaláról, a veszélyekről és következményekről egyre többet kellene tudnunk. De általában mindenki tart attól, hogy azt a realitást meglássa, amit nem szeretne. Csak az segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen környezet várja a gyerekeket, amikor önállóan kóborolnak egy olyan vidéken, amit a szüleik sem ismernek. Ez a kötet szülőknek, tanároknak és a cyberbűnözés szakembereinek is hasznos olvasmány!”
Tari Annamária pszichoanalitikus

„Az online magatartás tudományos vizsgálata rendkívül aktuális, a korunkat meghatározó és a minket körülvevő kibertér hatásait tanulmányozza. A könyv kíméletlenül állít szembe a valósággal. Hiánypótló, izgalmas, egyben olvasmányos, nagyszerű írás. Kötelező olvasmány mindenki számára!”
Kurkó Zsuzsánna Safer Internet projektkoordinátor
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

„Korunk technológiai és digitális fejlődése észrevétlenül okozhat függőséget, mivel a kibertér, az online világ mindenki életét egyre inkább befolyásolja, meghatározza. Ezért fontos, hogy a veszélyek mellett a biztonságtudatosságra is felhívjuk a figyelmet. A gyerekeket nem hagyhatjuk magukra a kibertérben: a könyv is ezt hangsúlyozza olvasmányosan, a lényeget nem elrejtve.”
Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője

Részletes adatlap »3 900 Ft 3 120 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2016. november 15.

Péntekre új férj

Eldöntöttem, hogy péntekre szeretnék egy új férjet… Akár nem is most péntekre, és természetesen csak lelkileg legyen új, testileg maradjon a mostani, csak kicsit jobban mutassa ki, hogy mennyire fonto...

Elolvasom »

2020. december 04.

A legnagyobb ajándék – novellák a karácsonyváráshoz

Ha elismerjük, ha nem, a karácsony körüli időszakban érzékenyebbek vagyunk. Bár a fogyasztói társadalom ontja ránk a megvásárolni és beszerezni valókat, tennivalók garmadája vár ránk, mégis egy kis zu...

Elolvasom »

2015. október 07.

Magyarázatos Biblia

A Magyarázatos Biblia célja, hogy kedvet csináljon a Biblia rendszeres olvasásához, és áthidalja a kulturális szakadékot a mai olvasók és a Biblia évezredekkel ezelőtt íródott könyvei között....

Elolvasom »

2015. október 07.

A házasság négy évszaka

Az évszakok körforgása – akárcsak a természetben – a házasságban is ismétlődik: tavaszi vibrálás és izgatottság, őszi elégedetlenség és bizonytalanság, téli düh és csalódás, nyári fejlődés és gazdagod...

Elolvasom »

2016. december 20.

Szerintem, szerinted – szerkesztői ajánló

Tisztán emlékszem arra a napra, amikor húgom tanácsára először néztem meg a Változó szerelem című filmet. Először ódzkodtam az egésztől a kissé sziruposnak hangzó cím hallatán, de már a történet legel...

Elolvasom »

2015. október 07.

Játszmák nélkül – Hogyan kezdjünk hozzá a nehéz beszélgetésekhez?

A konfliktus az együttélés és a kapcsolatok természetes velejárója. Lehetőség a kapcsolat fejlődésére és elmélyülésére – vagy: zsákutcába futó játszmák és veszekedések forrása....

Elolvasom »
Még több könyvajánló blog »

Változás a személyes vásárlásnál! A részletekért kattintson ide!

'