Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

A cybertér az új 22-es csapdája?!

2020. december 17.

Dr. Mary Aikennel személyesen 2016-ban találkoztam az évente megrendezésre kerülő Safer Internet Fórumon, ahol ő tartotta a nyitóelőadást. Már akkor is magával ragadott lendületes stílusa és közérthetősége, ahogy egy előadásba sűrített a digitális világ lehetőségeit, kihívásait és a ránk váró megoldandó feladatokat. Ezzel egyidőben az egyik televíziós csatorna pedig műsorra tűzte az eseteit feldolgozó Cyberhelyszínelők című sorozatot, ahol Patricia Arquette keltette életre Aiken professzor asszonyt. 2020-ban pedig a Harmat Kiadó jóvoltából elolvashattam Cybercsapda című könyvét.

Az elmúlt 10 évben, mióta internetbiztonsági foglalkozásokat tartok gyerekeknek, fiataloknak, szülőknek, tanároknak, mindig komplex módon közelítettem a témához. A jog világa mellett a technikai, pszichológiai ismereteket, legújabb tudományos eredményeket is beleszővöm az előadásaimban. Senki ne gondolja azt, hogy egy-egy részterület előtérbe helyezésével mindent kipipálhatunk.

Mary Aiken a cyberpszichológia világába enged számunkra betekintést. De mit is jelent ez? A cyberpszichológia a kibontakozóban lévő technológiának az emberi viselkedésre gyakorolt hatását tanulmányozza. Ez a társadalom egészét érdekli és mindenki szeretne biztosra menni és elkerülni a cyberhatások káros következményeit. Nincs olyan szülő, aki ne aggódna azon, hogy túl sokat kütyüzik a gyereke, a pedagógusok is szoronganak, hogyha a net érdekesebb, mint ők, akkor egyáltalán mit és hogyan tanítsanak az iskolában, a fiatalokat beszippantja a közösségi média és már szinte ott élik az életüket. Jó ez vagy épp az emberiség legnagyobb katasztrófája felé sodródunk vagy már ebben élünk?

Mary Aiken olyan kiemelt témákkal foglalkozik a könyvében, mint a szorongás, depresszió, önértékelés, kockázatvállalás, testkép, önkárosítás, alvásminőség, szexting, addiktív magatartási formák. Ezeket a szavakat olvasva sokan még inkább pánikba esnek és mindent megtesznek azért, hogy ez velük ne történhessen meg. Sem a pánik, sem a félelemkeltés híve nem vagyok. A fenti jelenségeket ismernünk kell, őszintén és nyíltan kell beszélni róluk és nemcsak akkor, ha valaki bajba kerül.

A könyv beszél egy küszöbön álló mentális egészség krízisről. Ennek mi magunk lehetünk a gyógyszerei. Az orvosságok egyike pedig a digitális intelligencia készségeinek elsajátítása. A digitális intelligencia olyan szociális, érzelmi és kognitív képességek összessége, amelyek elengedhetetlenek a digitális élethez. Ez tartalmazza a szükséges tudást, készségeket és képességeket arra, hogy az egyén érzékelje, adaptálja mások érzéseit vagy szabályozza mások viselkedését ahhoz, hogy meg tudjon küzdeni a digitális éra kihívásaival és szükségleteivel. A tudás és ismeretek mellett ezek a képességek olyan emberi értékekből gyökereznek, mint a tisztelet, tisztesség, az empátia és a megfontoltság. Ezek lehetővé teszik a technológia bölcs és felelős használatát.

Én a megelőzésben hiszek és hogy a digitális világ történései életkorhoz igazítva mindenki számára átadhatóak és megtanulhatóak. A Cybercsapda bemutatja mindazokat a témákat, amelyekkel foglalkoznunk kell, hogy egy biztonságos, pozitív és értékes digitális élményekkel teli világban élhessünk!

Dr. Baracsi Katalin LL. M családjogi szakjogász, internetjogász, közösségi média tréner

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Mary Aiken:

Cybercsapda

Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője, lebilincselő könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át és változtatja meg az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést és a társadalmi normákat, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén. Aiken saját kutatásaira és a kriminalisztika terén szerzett tapasztalataira támaszkodva mutatja meg, hogy milyen hatással vannak a digitális eszközök a fejlődő gyerekekre, a tinédzserek körében terjedő szokásokra és viselkedésformákra, az ismerkedésre és a párkeresésre, miért erősödik fel a kényszeres, függő vagy deviáns viselkedés az online térben, vagy hogy miért nem tanácsos a sötét webre tévedni. A szerző meglepő statisztikai adatokkal és valós esetekkel szemlélteti, hogy a technológia milyen alapvetően formálja át kultúránkat, valamint elgondolkodtató kérdéseket vet fel arról, hogy hová vezet a digitális forradalom.
Születéstől tinédzserkorig részletesen tárgyalja azokat a kérdéseket, amelyekről a digitális nemzedéket nevelőknek tudniuk kell.

„Az internet sötét oldaláról, a veszélyekről és következményekről egyre többet kellene tudnunk. De általában mindenki tart attól, hogy azt a realitást meglássa, amit nem szeretne. Csak az segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen környezet várja a gyerekeket, amikor önállóan kóborolnak egy olyan vidéken, amit a szüleik sem ismernek. Ez a kötet szülőknek, tanároknak és a cyberbűnözés szakembereinek is hasznos olvasmány!”
Tari Annamária pszichoanalitikus

„Az online magatartás tudományos vizsgálata rendkívül aktuális, a korunkat meghatározó és a minket körülvevő kibertér hatásait tanulmányozza. A könyv kíméletlenül állít szembe a valósággal. Hiánypótló, izgalmas, egyben olvasmányos, nagyszerű írás. Kötelező olvasmány mindenki számára!”
Kurkó Zsuzsánna Safer Internet projektkoordinátor
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

„Korunk technológiai és digitális fejlődése észrevétlenül okozhat függőséget, mivel a kibertér, az online világ mindenki életét egyre inkább befolyásolja, meghatározza. Ezért fontos, hogy a veszélyek mellett a biztonságtudatosságra is felhívjuk a figyelmet. A gyerekeket nem hagyhatjuk magukra a kibertérben: a könyv is ezt hangsúlyozza olvasmányosan, a lényeget nem elrejtve.”
Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője

Részletes adatlap » 3 120 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2017. február 11.

Egymás közelében

[Megjelent: Lege Artis Medicinae, 2007. 17(11):818–819.]A szeretet a jóért való küzdelem leghatékonyabb eszköze – ismétli dr. Gary Chapman amerikai pszichológus Maradjunk együtt! című könyvének majd m...

Elolvasom »

2015. október 07.

180 nap alatt a Biblián át

A 180 bibliai fejezetből készült válogatás, valamint a két szerző által hozzájuk fűzött rövid kommentárok célja, hogy felkeltsék az érdeklődést a Biblia olvasása iránt....

Elolvasom »

2017. október 06.

Luther – A Harmat Kiadó Reformáció 500 regénye

Cs. Szabó Sándor: Luther – A Harmat Kiadó Reformáció 500 regénye A reformáció 500. évfordulója alkalmából kiadónk különleges kiadvánnyal készül:...

Elolvasom »

2018. január 18.

Könyvbemutató: Keserűből édeset – Istennel a kríziseken át

„A válsághelyzetben hozott döntéseknek sorsfordító erejük van.” A Harmat Kiadó szeretettel meghívja Révész Szilvia Keserűből édeset – Istennel a kríziseken át című könyvének bemutatójára. A szerzővel ...

Elolvasom »

2015. október 06.

A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

Sean Covey világsikerű könyve, A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása tizenévesek és fiatal felnőttek milliói számára jelentett iránytűt ahhoz, hogy valóban sikeres legyen az életük. Kézikönyv a...

Elolvasom »

2017. november 19.

Beszámoló a Meredek görbén Istenhez című kötet bemutatójáról

„A legnagyobb hatást a jelenünkre azok az emberek teszik, akikkel találkozunk.” Zsúfolásig megtelt a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Tóth Kálmán terme...

Elolvasom »
Még több könyvajánló blog »

Változás a személyes vásárlásnál! A részletekért kattintson ide!

'