Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

Könyv és film szinergiája a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Rendhagyó együttműködéssel mutatkoztak be A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című kötet és a hazai mozikban most debütáló Magasságok és mélységek nagyjátékfilm alkotói

Október 1-én, a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál fontos eseménye volt egy rendhagyó kerekasztal-beszélgetés, amely a különböző kulturális területek szinergiáit járta körül. A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című életrajzi kötet és hazai mozikban most debütáló Magasságok és mélységek nagyjátékfilm alkotóinak együttműködése révén az értékes emberi történetek még szélesebb körhöz juthatnak el, és hozzájárulhatnak a magyar alkotóművészek jobb megismeréséhez is.

Révész Szilvia A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című nagysikerű életrajzi kötete Sterczer Hildával, a közismert hegymászó özvegyével készült interjú során járja körül két különleges ember történetét, majd a gyász, a hitválság, az elengedés folyamatába, tanulságaiba is engedi bepillantani az olvasót. A kötet, valamint egy fiatal filmes alkotócsapat találkozásából született különleges könyves-filmes együttműködés a gyász irodalmi és filmes feldolgozásának sikeres példája lett.

Az említett kötet ihletéséből született meg ugyanis Csoma Sándornak a hazai mozikban most debütáló Magasságok és mélységek című nagyjátékfilmje. A premierre pedig egy rendhagyó együttműködés eredményeképpen a Harmat Kiadó gondozásában a kötetből egyedi kiadás készült filmes borítóval, a rendező előszavával, a főszereplő, Pál Emőke és a producer, Sümeghy Claudia gondolataival.

Mind a kötet, mind a belőle készült film rendkívül fontos témát jár körül. Ahogy erről Csoma Sándor, a film rendezője fogalmazott: – Mivel továbbra is egyfajta tabutéma a kultúránkban a gyász, aminek viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik, kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Mindenki többször is találkozik vele élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni sem érintettként, sem kívülállóként. A gyász nehézségeiről, a gyászfeldolgozás folyamatáról pontosan és inspirálóan beszél Sterczer Hilda története. Ahogyan Zsolt a lábamputációja utáni mélységből jutott fel a legnagyobb magasságokig, úgy Hildának a férje halála okozta megsemmisülésből sikerült végül talpra állnia. Rendkívül elgondolkodtató ennek az asszonynak a kálváriája, és tiszteletreméltó az ereje, amely a legnehezebb pillanatokban is kisegítette őt.

Hasonló együttműködés a hazai kortárs könyves szakmában is ritka. Mint dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója az esemény kapcsán elmondta: nagyon fontosnak tartják a különböző kulturális területek szinergiáinak megtalálását, hiszen így a megszülető művek több síkon még szélesebb kört érhetnek el. Mint fogalmazott: hazánkban is kuriózum az effajta kapcsolódás, amely viszont hozzájárulhat a magyar alkotóművészek jobb megismeréséhez is.

– Alkotóként egyre nagyobb a felelősségünk, hogy az értékes emberi történeteket minden lehetséges módon eljuttassuk a közönséghez. Az interjúkötet és a Magasságok és mélységek című film közös célja, hogy teljesítse ezt a küldetést – utalt a közös munka értékére Sümeghy Claudia, a film producere.

A rendhagyó kerekasztal-beszélgetés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából október 1-én volt látható a Millenáris Nemzeti Táncszínházában, ahol Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye; Csoma Sándor filmrendező; Sümeghy Claudia producer, valamint Révész Szilvia, a könyv szerzője a film egy rövid részletének megtekintését követően beszélgetett a gyászfeldolgozásról, könyv és a film különleges kapcsolódásáról, a különböző kulturális területek együttműködéséről és az alkotók felelősségéről. A beszélgetést követően az alkotók a Harmat Kiadó standjánál dedikálással várták az érdeklődőket.