Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

Sehol sem sírhatsz – Őszintén a szexuális bántalmazásról

Budapest – Valóban tabu a szexuális bántalmazás? Lehet-e a sebekről őszintén beszélni? Van gyógyulás a traumából? Ilyen és hasonló kérdéseket feszeget Doris Van Stone és Erwin W. Lutzer Sehol sem sírhatsz – A szexuális bántalmazás sebei és gyógyulásuk című most megjelent könyv. Az evangelikus.hu a könyvbemutatón járt.

A Harmat Kiadó és a Só és Világosság Nyitott Szív Szolgálata közös kiadásában megjelent kötetben a gyermekkorban elszenvedett szexuális bántalmazás okozta traumába nyerhetünk betekintést. „Az őszinte, személyes élményeken alapuló elbeszélés arra a kérdésre keresi a választ, hogy a múlttal való szembenézés fájdalmai közepette megtalálható-e az igazi gyógyulás” – hangsúlyozta a kiadó igazgatója. Dr. Herjeczki Kornél kiemelte, hogy a kötet nemcsak emberi drámákat mutat be, hanem egyúttal reményt is ad, megfogalmazza, hogy a feldolgozásra van lehetőség.

„Bár minden korban volt szexuális bántalmazás, a téma sajnos ma aktuálisabb, mint valaha” – fogalmazott a könyvbemutatón Bödő Sándor. A Nyitott Szív Szolgálat vezetője kiemelte, hogy a magyar társadalom sajnos még ma sem veszi eléggé komolyan a szexuális bántalmazást, sokkal inkább tabunak tekinti. „A könyv a gyógyulás lehetőségeiről beszél, ezért fontos, hogy minél több bántalmazotthoz eljusson a kötet, hiszen erőt meríthetnek belőle és láthatják, hogy tragédiájukkal nincsenek egyedül” – hangsúlyozta Bödő.

Dr. Evan Parks saját családi történetén keresztül mutatott rá arra, hogy mennyire fontos a szembenézés, a tragédia felismerése. Evan nagybátyja családon belüli bántalmazó volt, ezért börtönbe került. A sebeket a család még ma sem heverte ki. A misszionárius, pszichológus, egyetemi tanár a Sehol sem sírhatsz kötettel kapcsolatban kiemelte, hogy „ez a könyv segít azoknak az embereknek, akik bizonytalan, instabil családban élnek. A szexuális bántalmazás áldozata úgy érzi, hogy magára maradt, élete drámájával többnyire nem mer másokhoz fordulni, mert attól tart, hogy nem hinnék el neki, hogy mi történt vele. Ez a könyv bemutatja, hogy fel lehet vállalni a traumát, és lehet segítséget kapni.” Evan Parks a segítőket is megszólította: „Sokszor egy tragédia hallatán egy másik tragédiával válaszolunk, ahelyett hogy meghallgatnánk a másik szenvedését és osztoznánk az ő fájdalmán. Mit tud a szenvedő kezdeni azzal, ha van nekem egy még borzalmasabb sztorim? Csak annyit, hogy érzi: magára maradt. A segítőknek, keresztényeknek fel kell ismerniük: szükség van arra, hogy valóban meghallgassák a másikat! Nyitottnak kell lennünk, hogy ne elnyomjuk az áldozat tragédiáját, hanem valós segítséget nyújtsunk nekik! Doris Van Stone és Erwin W. Lutzer könyve ebben lényeges útmutatást ad.”

„Rengeteg felszínen lévő és rejtett törés van a családokban, ezért fontos észrevennünk, hogy az áldozatok közöttünk és mellettünk élnek” – fogalmazott a lelkigondozói oldalról B. Pintér Márta. Az evangélikus missziós lelkész kiemelte, hogy a szexuális bántalmazás az egyházon belül is felfedezhető, számos gyülekezetbe járó bántalmazó és bántalmazott is van, akiknek valós segítséget adhatna az egyház. „A bántalmazottban tudatosítanunk kell, hogy bármennyire is megalázták, ő mégis imago Dei, azaz Isten képmása marad, vagyis méltóságát nem vehetik el tőle. Ugyanakkor éppen ez az, amit a bántalmazónak is fontos mondanunk, aki bűntettével nemcsak a másik embert, hanem Istent is megsérti” – hangsúlyozta az evangélikus lelkész.

Herjeczki Kornél kérdésére – Mennyire erősödik vagy stagnál a szexuális bántalmazások száma? – Bödő Sándor kiemelte, hogy a rendőrségi statisztikák alapján évi pár ezer esetről tudni, de mivel a társadalom tabunak tekinti ezt a bántalmazást, ezért pontos számokról nincsen adat. „A fő kérdés az, hogy akarunk-e tiszta lapot nyitni, azaz olyan társadalmat, ahol az áldozat fel meri vállalni, hogy mi történt vele? Én vallom, oda kéne eljutnunk, hogy az áldozat ki merjen állni, segítséget merjen kérni, ugyanakkor az elkövető is kapja meg a büntetését!” – fogalmazott a Nyitott Szív Szolgálat vezetője.

„Az 1970-es évektől a válások száma elkezdett rohamosan nőni. Új összetételű családok alakultak ki, amelyek növelték a szexuális bántalmazások számát” – hangsúlyozta a kérdés kapcsán Evan Parks. A misszionárius kitért arra, hogy az elmúlt 15 évben az internet tovább erősítette a szexuális abúzust, ugyanis „a világháló kiváló módja lett annak, hogy a bűnöző hálózatok tagjai kicseréljék egymással tapasztalataikat.”

B. Pintér Márta a verbális erőszak veszélyeire is felhívta a figyelmet. Az evangélikus lelkész kiemelte: „Keresztényként feladatunk, hogy megtörjük az erőszakot. Látnunk kell, hogy a sebeket be lehet gyógyítani, de a lelki seb ugyanolyan, mint a testi: a helyén heg megmarad.” B. Pintér Márta felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az áldozatokkal és az elkövetőkkel, hanem „a bántalmazott szülők gyermekeivel is kiemelten kell foglalkozni, hiszen nekik is hatalmas szükségük van a segítségre.”

A Harmat Kiadó és a Só és Világosság Nyitott Szív Szolgálata gondozásában megjelent Doris Van Stone, Erwin W. Lutzer Sehol sem sírhatsz – A szexuális bántalmazás sebei és gyógyulásuk című könyv kapcsán megállapíthatjuk, hogy egy olyan kötet kerül most a magyar olvasóközönség elé, mely valóban átlép a társadalom által felhúzott falon és nyílt párbeszédet kezdeményez a szexuális bántalmazásról. Emberi sorsokat mutat be és értelmezi azokat, ugyanakkor a gyógyulás lehetőségét is képviseli. A könyv egyszerre szól bántalmazottnak és segítőnek, valamint lehetőséget nyújt arra, hogy a bántalmazás traumáját szélesebb perspektívából lássa az olvasó.

Forrás: evangelikus.hu

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-50%
Doris Van Stone, Erwin W. Lutzer:

Sehol sem sírhatsz

A „Dorie – A lány, akit senki sem szeretett" című könyv szerzőjének legújabb művében a gyermekkorban elszenvedett szexuális bántalmazás okozta traumába nyerhetünk betekintést. Az őszinte, személyes élményeken alapuló elbeszélés arra a kérdésre keresi a választ, hogy a múlttal való szembenézés fájdalmai közepette megtalálható-e az igazi gyógyulás.

Részletes adatlap » 875 FtKosárba

Változás a személyes vásárlásnál! A részletekért kattintson ide!

'