Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Az imádság az örök fiatalság záloga

2017. szeptember 12.

A nemrég elhunyt Cseri Kálmán református lelkész „Sorsfordító imádságok” című könyvében bibliai példákkal mutatja be, hogy az imádság több mint csendes beszélgetés a mennyei Atyával.

Pilinszky János szerint „az imádság lényege szerint istenközelséget jelent, örök fiatalságot”. Hát ezért nem fogott nagyanyámon az idő! Nyolcvanon, sőt kilencvenen túl is csendes derűvel szemlélte a világot, s szép, fiatalos mosollyal nézett ránk, amikor felkerestük. A déli harangszókor mindig megállt egy pillanatra, s magában elmondta az úrangyalát, esténként pedig a félhomályban ülve halkan mormolta a miatyánk évezredes sorait. Állandó kapcsolatban állt Istennel, s tudta, hogy az ima nem csak akkor szükséges, ha baj van – az imádság párbeszéd a Mindenható és a hívő ember között.

A nemrég elhunyt Cseri Kálmán református lelkész Sorsfordító imádságok című könyvében bibliai példákkal mutatja be, hogy az imádság több mint csendes beszélgetés a mennyei Atyával. Sokféle imádság létezik, de abban megegyeznek, hogy minden, hittel elmondott fohászból áldás fakad. Aki helyesen imádkozik, az nem pusztán előadott kívánságainak azonnali teljesítését várja Istentől, hiszen jól tudja, az ima a közösségápolásban is elengedhetetlen szerepet játszik. Csendes vagy hangos, olykor szabálytalan fohászainkon keresztül sokkal több mennyei érték jut az életünkbe, mint gondolnánk.

A kötetben megismerhetjük az imádkozó Ábrahámot, Mózest, Annát, Dávidot, Salamont, Jósáfátot, Ezékiást, Dánielt, Nehémiást, Jézust és Pál apostolt. Mindannyian másként és persze másért fordultak a Fönnvalóhoz. Emlékezzünk, hogyan imádkozott Ábrahám az Úrhoz Szodoma pusztulása előtt – már-már alkudozott. S legfőbb kívánságát nem mondta ki. Tudomásul vette Isten döntését, nem vitatta az ítélet jogosságát sem, mégis Isten kegyelmére apellált. Alázatosan, helyes önismeret birtokában szólt Istenhez, s azért is jó imádság volt Ábrahámé, mert nem magának kért. Cseri Kálmán nagyszerű képpel érzékelteti, hogyan nem szabad imádkoznunk: „Nyeglén, követelőzve, nagyképűen nem lehet helyesen imádkozni. Aki zsebre dugott kézzel, vagy hátratett kézzel, vagy az öklét rázva áll oda Isten elé, az nem kap semmit, mert nincs hova tenni az ajándékot. Aki teljes alázattal tartja a kezét, és úgy kér, az kap. Sokszor többet, mint amennyit kért.”

Az egyes fejezetek végén egy-egy, az ószövetségi vagy újszövetségi elbeszélésre rímelő 20., 21. századi történetet is elmond a szerző. Egy többgyermekes asszony példáját említi, aki a paralízisjárvány idején deréktól lefelé lebénult. Nem átkozódott, nem jajgatott, hanem összetette a kezét, és azt mondta, így sokkal több ideje lesz imádkozni. Naponta könyörgött azokért, akikről tudta, hogy gondokkal, nehézségekkel küszködnek. Sokan keresték föl, s egyre gyakrabban hallotta, hogy Isten válaszolt az imáira, megoldást, gyógyulást adott az embereknek.

Az ima tehát valóban fontos a közösségformálásban, a társas kapcsolatok fennmaradásában, de abban is, hogy mi magunk gondjaink, magányunk – sőt önmagunk – fölé emelkedjünk. Aki megtanul beszélni Istennel, megtanul bízni benne, örömmel engedelmeskedni neki, az sohasem lesz elhagyatott és kiszolgáltatott. Ha József Attilával együtt kérjük, „fogadj fiadnak, Istenem”, nem süllyedünk el a sárban, nem szippant be az önzés, a törtetés, az elkeseredettség mocsara. S bizony arra is rádöbbenhetünk, hogy ha Isten látszólag nem hallgatta meg valamely imánkat, csak azért tette, hogy valami jobbra teremtsen lehetőséget, valami felemelőbb előtt nyisson utat. Vagy ha mégsem, akkor Cseri Kálmán szerint ez csupán azt jelenti, hogy „ő teljesen szabad, és mindent nagyobb összefüggésben, magasabb szervezettségben lát, mint mi”. Reményik Sándort idézve: „»A világ Isten-szőtte szőnyeg, / Mi csak visszáját látjuk itt, / És néha – legszebb perceinkben – / A színéből is – valamit.«”

(Cseri Kálmán: Sorsfordító imádságok, Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

Gajdó Ágnes/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2017. március 26-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Cseri Kálmán:

Sorsfordító imádságok

Az imádkozás mikéntjével, valamint céljával és értelmével kapcsolatosan megannyi kérdés merül fel még az erre hajlandóságot mutató, cselekvésre elszánt emberben is. Cseri Kálmán könyve azonban recept helyett a „nagy imádkozók” példáját kínálja fel segítségül kételyeink eloszlatására. Az ősatyáktól indulva elvezeti az olvasót az első gyülekezetig, majd az egyháztörténet gazdag tárházából vett élő példákkal bizonyítja, hogy az imádkozó ember olyan „csatorna” Isten számára, akin keresztül isteni áldás áradhat a világba.

Részletes adatlap »1 750 Ft 1 400 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2016. szeptember 06.

Agyunkra megy

Hogyan hatnak a „kütyük” a fejlődő idegrendszerre?

Sok szülőt foglalkoztat a kérdés, vajon milyen hatással van gyermekeinkre a technika gyors fejlődése. A televízió, a mobil vagy a tablet képernyőjén megjelenő mozgókép rendkívüli módon stimulálja a fejlődésben lévő agyat, így nem árt, ha tisztában vagyunk néhány nemrégiben felismert ténnyel.
Az újszülött százmilliárd idegsejttel felszerelkezve érkezik a világba. Az első három év során ez a töméntelen neuron aktív állapotban van, folyamatosan építve a kapcsolatokat egymással. A felesleges neuronok lemetsződnek, amikor a gyermek eléri a hároméves kort, mint ahogy a fákkal is történik: a gyenge kapcsolatok lemetszésével az erősek még erősebbé válnak.
Elolvasom »

2016. április 29.

Megbocsátani?

A megbocsátás szó hallatán többségünknek a vallás jut eszébe, és hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rá, mint ami életünket nem nagyon érinti. Ritkán gondolkodunk el azon, milyen szerepe van életünkben, és még kevésbé jut eszünkbe, hogy aki hajlandó és képes megbocsátani, annak kapcsolatai jobbá és teljesebbé válnak, ő maga pedig testileg és szellemileg is egészségesebb lesz. McCullogh, Sandage és Worthington könyvükben arra keresik a választ, hogy a pszichológia szerint hogyan válhatunk olyan emberré, akinek az élete a megbocsátásra épül. Választ próbál adni arra a kérdésre, hogy milyen tényezők állnak a megbocsátásra való képesség hátterében: képzelőerő, érzelmi fejlettség, motiváció és empátia – annak felismerése, hogy mi is hibázunk, bántunk másokat, és szükségünk van a megbocsátásukra, ahogy az ellenünk vétkezőknek is szüksége van a mi megbocsátásunkra.

A könyv körüljárja, hogy milyen kapcsolatban van a megbocsátás az erkölcsi érzékkel, a racionális gondolkodással, hogyan formálja az emlékezet és az emberi értelem. Vizsgálja a sérelmekre adott reakciókat és rámutat, hogy a három leggyakoribb emberi reakció – a neheztelés, a cinizmus és az ellenünk vétő hibáztatása életünk minden problémájáért – teljesen hatástalan és hosszú távon a megbocsátás útjában áll.

megbocsátásA könyv nagyon gyakorlati jellegű, minden fejezet végén gyakorlatok segítik azt, hogy saját életünkben is kipróbáljuk a leírtakat és megfigyeljük magunkon a változást. Mindezt a szerzők saját életükből hozott példákkal is alátámasztják, és saját hibáikat, gyengeségeiket vállalva segítenek minket abban, hogy elinduljunk a megbocsátás útján. Kitérnek arra is, hogyan adhatjuk tovább gyermekeinknek a megbocsátásra való képességet, valamint rámutatnak a megbocsátás gyógyító hatására családok és közösségek esetén.

A magyar kiadáshoz Túry Ferenc írt előszót, üdvözölve a téma bekerülését a humán tudományok hiteles fogalmai közé. A köszönetnyilvánításban a szerzők a témával kapcsolatos személyes indíttatásukat tárják fel, az előszóban a vallás és a pszichológia megbocsátás-fogalmának összeegyeztethetőségét hangsúlyozzák.

Hasznos gyakorlati olvasmány lehet mindazoknak, akik úgy érzik, eleget dédelgették már sérelmeiket és szeretnék letenni ezt a terhet; azoknak, akik javítani szeretnének kapcsolataikon; laikusoknak, akik szeretnének megtanulni megbocsátani és szakmabelieknek, akik szeretnék elkísérni őket ezen az úton.

/Megjelent a pszichologia.com könyvajánlójában./

2016. november 23.

Jó éjszakát történetek

A minap utolsó meséjéhez érkeztünk az Állatos mesélőkönyvnek, amely könyv igen közel került a szívünkhöz – az enyémhez is és a hároméves Liliéhez is. Megfogta a kezemet, és azt mondta, keressünk másikat (amit egyébként jó döntésnek tartottam, mert az előzőleg említett könyvben akadt olyan mese, amit már vagy 5-6 alkalommal olvastam neki egymás utáni napokon, és akármennyire tetszett, újítottam volna).
Elolvasom »

2016. december 16.

Tökéletes pajtás

Gary Chapman amerikai – nyugodtan mondhatjuk – sztárpszichológus és lelkész nevét az általa felfedezett és rendszerbe foglalt szeretetnyelvek tették népszerűvé azon egyszerű oknál fogva, hogy működnek!
Elolvasom »

2015. október 07.

Péntekre új gyerek – Hogyan változtasson gyermeke hozzáállásán és viselkedésén 5 nap alatt

Józan ész, humor és néhány egyszerű stratégia – ezt kínálja az előadóként és showmanként is népszerű pszichológus szerző a szülőknek.

Elolvasom »

2016. július 15.

Elkövető, áldozat egyaránt sérül

Magyarul is megjelent a diákok körében tapasztalható megfélemlítésről szóló nemzetközi bestseller, a Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak. Szerzője Barbara Coloroso, a gyereknevelés világszerte elismert szakértője szemléletváltást sürget a jelenséggel kapcsolatban.

Egy ilyen könyv témája általában nem vonzza az átlagolvasót, így sokszor az érintettekhez is nehezen jut el, pedig nagy szükségük lenne tanácsokra a probléma megoldásában – mondta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója az MTI-nek.Mint kifejtette, Barbara Coloroso könyve Magyarországon is komoly változást eredményezhet a magyarul kortárs megfélemlítésnek nevezett bullying problémájának felismerésében és kezelésében, és segítséget nyújthat a pedagógusoknak, az iskolapszichológusoknak, a szülőknek, de még az áldozatoknak is.

Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »