Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Az imádság az örök fiatalság záloga

2017. szeptember 12.

A nemrég elhunyt Cseri Kálmán református lelkész „Sorsfordító imádságok” című könyvében bibliai példákkal mutatja be, hogy az imádság több mint csendes beszélgetés a mennyei Atyával.

Pilinszky János szerint „az imádság lényege szerint istenközelséget jelent, örök fiatalságot”. Hát ezért nem fogott nagyanyámon az idő! Nyolcvanon, sőt kilencvenen túl is csendes derűvel szemlélte a világot, s szép, fiatalos mosollyal nézett ránk, amikor felkerestük. A déli harangszókor mindig megállt egy pillanatra, s magában elmondta az úrangyalát, esténként pedig a félhomályban ülve halkan mormolta a miatyánk évezredes sorait. Állandó kapcsolatban állt Istennel, s tudta, hogy az ima nem csak akkor szükséges, ha baj van – az imádság párbeszéd a Mindenható és a hívő ember között.

A nemrég elhunyt Cseri Kálmán református lelkész Sorsfordító imádságok című könyvében bibliai példákkal mutatja be, hogy az imádság több mint csendes beszélgetés a mennyei Atyával. Sokféle imádság létezik, de abban megegyeznek, hogy minden, hittel elmondott fohászból áldás fakad. Aki helyesen imádkozik, az nem pusztán előadott kívánságainak azonnali teljesítését várja Istentől, hiszen jól tudja, az ima a közösségápolásban is elengedhetetlen szerepet játszik. Csendes vagy hangos, olykor szabálytalan fohászainkon keresztül sokkal több mennyei érték jut az életünkbe, mint gondolnánk.

A kötetben megismerhetjük az imádkozó Ábrahámot, Mózest, Annát, Dávidot, Salamont, Jósáfátot, Ezékiást, Dánielt, Nehémiást, Jézust és Pál apostolt. Mindannyian másként és persze másért fordultak a Fönnvalóhoz. Emlékezzünk, hogyan imádkozott Ábrahám az Úrhoz Szodoma pusztulása előtt – már-már alkudozott. S legfőbb kívánságát nem mondta ki. Tudomásul vette Isten döntését, nem vitatta az ítélet jogosságát sem, mégis Isten kegyelmére apellált. Alázatosan, helyes önismeret birtokában szólt Istenhez, s azért is jó imádság volt Ábrahámé, mert nem magának kért. Cseri Kálmán nagyszerű képpel érzékelteti, hogyan nem szabad imádkoznunk: „Nyeglén, követelőzve, nagyképűen nem lehet helyesen imádkozni. Aki zsebre dugott kézzel, vagy hátratett kézzel, vagy az öklét rázva áll oda Isten elé, az nem kap semmit, mert nincs hova tenni az ajándékot. Aki teljes alázattal tartja a kezét, és úgy kér, az kap. Sokszor többet, mint amennyit kért.”

Az egyes fejezetek végén egy-egy, az ószövetségi vagy újszövetségi elbeszélésre rímelő 20., 21. századi történetet is elmond a szerző. Egy többgyermekes asszony példáját említi, aki a paralízisjárvány idején deréktól lefelé lebénult. Nem átkozódott, nem jajgatott, hanem összetette a kezét, és azt mondta, így sokkal több ideje lesz imádkozni. Naponta könyörgött azokért, akikről tudta, hogy gondokkal, nehézségekkel küszködnek. Sokan keresték föl, s egyre gyakrabban hallotta, hogy Isten válaszolt az imáira, megoldást, gyógyulást adott az embereknek.

Az ima tehát valóban fontos a közösségformálásban, a társas kapcsolatok fennmaradásában, de abban is, hogy mi magunk gondjaink, magányunk – sőt önmagunk – fölé emelkedjünk. Aki megtanul beszélni Istennel, megtanul bízni benne, örömmel engedelmeskedni neki, az sohasem lesz elhagyatott és kiszolgáltatott. Ha József Attilával együtt kérjük, „fogadj fiadnak, Istenem”, nem süllyedünk el a sárban, nem szippant be az önzés, a törtetés, az elkeseredettség mocsara. S bizony arra is rádöbbenhetünk, hogy ha Isten látszólag nem hallgatta meg valamely imánkat, csak azért tette, hogy valami jobbra teremtsen lehetőséget, valami felemelőbb előtt nyisson utat. Vagy ha mégsem, akkor Cseri Kálmán szerint ez csupán azt jelenti, hogy „ő teljesen szabad, és mindent nagyobb összefüggésben, magasabb szervezettségben lát, mint mi”. Reményik Sándort idézve: „»A világ Isten-szőtte szőnyeg, / Mi csak visszáját látjuk itt, / És néha – legszebb perceinkben – / A színéből is – valamit.«”

(Cseri Kálmán: Sorsfordító imádságok, Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

Gajdó Ágnes/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2017. március 26-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Cseri Kálmán:

Sorsfordító imádságok

Az imádkozás mikéntjével, valamint céljával és értelmével kapcsolatosan megannyi kérdés merül fel még az erre hajlandóságot mutató, cselekvésre elszánt emberben is. Cseri Kálmán könyve azonban recept helyett a „nagy imádkozók” példáját kínálja fel segítségül kételyeink eloszlatására. Az ősatyáktól indulva elvezeti az olvasót az első gyülekezetig, majd az egyháztörténet gazdag tárházából vett élő példákkal bizonyítja, hogy az imádkozó ember olyan „csatorna” Isten számára, akin keresztül isteni áldás áradhat a világba.

Részletes adatlap »1 750 Ft 1 400 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2017. május 12.

Minden, amit a házasságról tudni szerettél volna, és amit nem

Tim Keller feleségével közösen a házasságról írt könyve kapcsán az első dolog, ami eszembe jutott, az a szituációs etika, vagy szituációs teológia. Vannak szép számmal, akik elítélik, ha figyelemmel vagyunk korunk helyzetére, és azt állítják, hogy univerzális, minden korra érvényes tanításokat tanítanak. De ezek a merev tanítások általában mindennél jobban tükrözik a társadalom merev tanításait. Gyakran, amit konzervatívnak nevezünk, nem annyira a bibliai elvek mentén megfogalmazott elvekről szól, mint sokkal inkább a társadalom egy korábbi helyzetének, vagy állapotának a megkövesedései. Sok éve arra gondoltam, hogy a Biblia örök igazságokat tartalmaz, de ezek az örök igazságok mindig egy adott környezetben öltenek testet, és figyelembe veszik ennek a környezetnek a szükségleteit. A környezet alatt konkrét emberek konkrét helyzeteit értjük.

Elolvasom »

2018. június 04.

Könyvbemutató – Flashback – Visszatértem a függőségből

Zénó, aki önéletrajzában kendőzetlen őszinteséggel beszél gyerek- és fiatalkori kallódásáról, a heroinfüggőségbe torkolló lecsúszásáról, Elolvasom »

2016. július 29.

Francine Rivers: Megváltó szeretet

A könyv hangulatáról, stílusáról:

Az ember erről a könyvről sok mindent gondolhat. A borító és a fülszöveg első sora alapján eszünkbe juthat, hogy talán kicsit történelmi beütésű lesz. A fülszöveg többi része alapján az villanhat be, hogy “egy újabb Danielle Steel-szerű történet”. Gondolhatunk arra, hogy valaki megint összecsapott egy romantikus történetet némi drámával fűszerezve. Ha ezek közül bármelyik eszedbe jutott, hatalmasat tévedtél.

Nagyon komoly és mély témákat boncolgat a könyv, bátran nyúl hozzá a gyermekbántalmazáshoz, a nők bántalmazásához, a prostitúcióhoz, ráadásul jól is ír róla az írónő. Egy percig sem éreztem azt, amit sok más írónál igen, hogy mintha egy témát nagyon rám akarnának tukmálni, holott még az írónak sincs semmi köze az egészhez. Ez most valami más volt. Ha röviden kellene jellemeznem, azt mondom, nemhogy ilyen, de még ehhez hasonló könyvvel sem találkoztam soha.

A Megváltó szeretet tanít minket. Hinni és szeretni tanít. Míg a világ azt sulykolja belénk, hogy mind pótolhatók vagyunk (munkahelyen, párkapcsolatban, stb.), ez a könyv megmutatja, hogy mindenki pótolhatatlan valaki számára. Ha a szeretetet tanítanák, biztosan ez lenne a tankönyv.

Elolvasom »

2017. november 14.

Meghívó Ellis Potter életrajzi kötetének bemutatójára

A Harmat Kiadó tisztelettel meghívja Meredek görbén Istenhez – Ellis Potterrel beszélget Izsák Norbert című életrajzi kötetének bemutatójára. Elolvasom »

2015. november 18.

Miért hiteles a Biblia?

Dr. Jones a Biblia megbízhatóságával szemben hangoztatott közkeletű ellenérvekre és kérdésekre keresi a választ: honnan tudhatjuk, hogy a Biblia fennmaradt kéziratai nem torzultak-e az eredetiekhez képest; megbízható forrásból származnak-e az evangéliumok, amelyek jó néhány évtizeddel Jézus halála után íródtak; az Újszövetség szerkesztői saját céljaiknak megfelelően módosítottak az eredeti szövegen – és így tovább.

Elolvasom »

2015. december 08.

A szexualitás ajándéka

A „nagy nap” éjszakája sokak fantáziáját megmozgatja. Van, aki hangot is ad ennek egy-egy vaskosabb menyegzői tréfa formájában, és van, aki beéri a „mindentudók” kétértelmű, cinkos mosolyával. Persze a kívülállóknál jóval izgatottabb az ifjú pár, hiszen kíváncsisággal tölti el őket a különleges titkokat ígérő nászéjszaka. Hát még a nászút, amely – úgy tűnik – maga lesz a földi paradicsom! Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »