Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Bibliai időutazás Francine Riversszel

2016. január 19.

Keresztyén romantikus regények? New York Times-bestsellerszerző? – a borító alapján ítélve bizonyos fenntartásokkal fogadtam a nővérem által először hazahozott Francine Rivers könyvet. De mivel ő irodalmár, neki ezt is megbocsátottuk. Ám valahogy kezdett egyre gyanúsabbá válni számomra az ügy, amikor már az egyetemista testvérem is – vizsgaidőszak közepén – harmadik napja olvasott hajnalba nyúlóan. Egy jól titkolni próbált pillanatban végül én is engedtem a kísértésnek, és azóta már több napfelkeltét izgultam át a szerző regényhőseinek társaságában.

Francine Rivers az angolszász kultúrában igen népszerű keresztyén romantikus regényírók egyik legjelentősebb képviselője. Sajnos sokan ezen műfaj szerzői közül a szó legteljesebb értelmében mindössze „keresztyén ponyvát” művelnek, Rivers neve viszont egy irodalmi minőséggel is összekapcsolódik. Műveiből magyarul eddig  Az ártatlanság gyermeke, A skarlátvörös fonal, illetve Hóseás történetének modern parafrázisa, a Megváltó szerelem jelent meg, ám ettől az évtől kezdve a Harmat Kiadó gondozásában további két regényciklusa kerül majd a hazai olvasók kezébe. Az írónő öt-öt kötetből álló A kegyelem vonala és A bátorság fiai című sorozata a bibliai időkbe repít bennünket vissza, és végigkövethetjük Jézus nőági felmenőinek történetét, illetve megismerkedhetünk azon hívő férfiakkal, akik egész életükben mások árnyékában szolgáltak. A szerző ezért legtöbb esetben kevésbé ismert és a Biblia által is csak érintőlegesen említett, ám annál jelentősebb szerepet betöltő alakokat állít könyveinek középpontjába.
A nemrég megjelent Támár, Ráháb, Áron és Káléb történetének feldolgozásakor Rivers ugyan az Írásban fellelhető forrásokból indult ki, de a cselekmény teljessége érdekében sokszor saját fantáziáját is segítségül hívta. És ez teszi annyira élvezetessé az olvasásukat. Az írónő egyszerre mesél és tanít, elvarázsolja a lelkünk és üzenetet közvetít, amelyet ő maga így fogalmaz meg: „Kétségbeesett, zaklatott időket élünk, amikor milliók keresik a válaszokat. Ezek a nők/ férfiak utat mutatnak nekünk. A lecke, amelyet megtanulhatunk tőlük, ugyanolyan érvényes a mára, mint arra az évezredekkel ezelőtti korra, amelyben éltek.”
Rivers regényei által tehát egy valódi időutazásra invitál bennünket, és néhány röpke órára talán sikerül is magunk mögött hagyni jelenünk „kétségbeesett, zaklatott” idejét. Megéri élni ezzel a lehetőséggel!
*
Figyelmeztetés: Francine Rivers könyvei függőséget okozhatnak, így a lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében kérdezze meg lelkészét vagy lelki gondozóját! 

Még több könyvajánló blog

2016. június 28.

A történet részei vagyunk

„Vászon vagyok, amelyre saját magamat festem” – olvasható Szikszai Szabolcs református lelkész „Élethinta” című könyvében. A Harmat kiadó gondozásában megjelent kötet budapesti bemutatására június 14-én került sor.
Elolvasom »

2016. december 02.

Francine Rivers gondolatai a Visszhang a sötétségben magyar kiadásához

Hatalmas örömmel tölt el a tudat, hogy Az oroszlán jele-trilógia második kötete is a magyar olvasók kezébe került. Ez a rész a Hang a szélben zárójelenete után veszi fel a fonalat, hogy továbbszője Hadassa, Marcus és Julia történetét.

Elolvasom »

2015. október 06.

Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva

Sohasem volt izgalmasabb és nehezebb feladat kamasznak lenni és kamaszt nevelni, mint napjainkban, a globális társadalom új távlatai és veszélyei közepette. A világ nagyot változott, de – minden látszat ellenére – továbbra is a szülők lehetnek a legnagyobb hatással kamasz gyermekeik életére. Ehhez pedig mindössze azt a szeretet-nyelvet kell megtanulni, melyet a tinédzser legjobban megért.

Elolvasom »

2016. július 29.

Csendesen leigázó isteneink

Kiváló könyvet írt Tim Keller, New York-i presbiteriánus lelkész a modernkori bálványimádásról. Kellert egyrészt The Reason for God c. New York Times bestsellere (magyarul a Harmat adta ki Hit és kételkedés címmel) tette ismertté, másrészt 2001. szeptember 11. drámai eseményei után tömegeket vonzó gyülekezete, melynek tagjai közt szokatlanul nagy számban vannak egyedülálló fiatalok és volt homoszexuálisok. Pedig Keller evangéliumi hite nem a puha, megengedő változatból való. Bálványimádásról szóló kötetében sem kerüli a kényes kérdéseket. A Counterfeit Gods (Dutton, 2009) lapjain a pénz, a szex és a hatalom isteneiről ír igencsak megrázó és felkavaró gondolatokat. Engem is átvilágított, amikor olvastam.

Elolvasom »

2015. október 07.

180 nap alatt a Biblián át

A 180 bibliai fejezetből készült válogatás, valamint a két szerző által hozzájuk fűzött rövid kommentárok célja, hogy felkeltsék az érdeklődést a Biblia olvasása iránt. Elolvasom »

2015. október 06.

A Jézus-dosszié

Alátámasztják-e a történelmi tények és bizonyítékok, hogy a názáreti Jézus valóban az volt, akinek vallotta magát, azaz Isten Fia? Lee Storbel interjúkötetében ezt a kérdést járja körül, amikor különböző tudományterületek jeles szakértőit faggatja az újszövetségi beszámolók hitelességének és megbízhatóságának kérdéséről. Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »