Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Szerintem, szerinted – szerkesztői ajánló

2016. december 20.

Tisztán emlékszem arra a napra, amikor húgom tanácsára először néztem meg a Változó szerelem című filmet. Először ódzkodtam az egésztől a kissé sziruposnak hangzó cím hallatán, de már a történet legelején az az érzésem támadt: mennyire jó, hogy nem hallgattam az első benyomásokra. Az internetet böngészve izgatottan állapítottam meg, hogy a remek filmhez bizony könyv is dukál, és szinte madarat lehetett fogatni velem, amikor láttam, hogy a magyar kiadás jogaira még senki sem csapott le. Valahogy így kezdődött a kapcsolatom Julival, Bryce-szal, David bácsival, a platánfával és a hat kiscsibével…   
Wendelin Van Draanen könyvét szerkeszteni igazi örömöt és kikapcsolódást jelentett, és sokszor nagyokat derültem egy-egy megfogalmazáson vagy jeleneten. Az írónő ugyanazokat a történéseket mutatja be Bryce Loski és Juli Baker szemszögéből, miközben a konfliktusokat és a félreértéséket pontosan ezek a különböző nézőpontok adják. Most akkor Juli csimpaszkodott bele Bryce kezébe, vagy a fiú ragadta meg a lányét? Juli egy idegesítő, tudálékos nőszemély, vagy a korát meghazudtolóan értelmes kislány? Bryce tényleg a suli egyik főnyereménye, vagy csak egy átlagos fiú, aki sodródik az árral? Sokszor az olvasó is nehezen tudja eldönteni, hogy mit gondoljon, hiszen a szereplők sem őszinték önmagukhoz az érzéseiket illetően.

Mindehhez pedig az amerikai írónő finom humorral megfűszerezett filozófiai mélységeket társít. Így ír nekünk arról, hogyan birkózzon meg egy család azzal, ha egyik rokonuk fogyatékkal élő, vagy miként lássuk meg, mi rejtőzik valójában a felszín alatt, és miért lehet az egész kép sokszor más, mint pusztán a „részek összessége”. Wendelin Van Draanen örök igazságokat fogalmaz meg úgy, hogy közben egyáltalán nem akar a nagybetűs értelemben vett módon „Tanítani”. Egyszerűen csak mesél, megnevetteti az olvasókat, és időnként könnyeket csal a szemükbe. Ennél többet pedig nem is érhetne el.

Karácsony előtt különösen is ajánlom a Szerintem, szerinted című könyvet minden kamasznak, illetve örökifjúnak, és szívből remélem, hogy őket is ugyanúgy magával fogja ragadni a történetből áradó derű és kedvesség!

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Wendelin van Draanen:

Szerintem, szerinted

Amikor Juli először pillantja meg Bryce-ot, még a lélegzete is eláll a ragyogó kék szemek láttán. Amikor Bryce először néz Julira, minden porcikája ugyanazt súgja neki: menekülj! Így veszi kezdetét az a hat évig tartó különös viszony, amely Bryce számára örökös kínszenvedést, míg Julinak az első csók utáni állandó sóhajtozást jelenti. Aztán szép lassan minden megváltozik egy platánfának, hat kiscsibének és David bácsinak köszönhetően…

Wendelin Van Draanen amerikai írónő ebben a regényében a mai kamaszok nyelvén tanít alapvető emberi értékekről és igazságokról: az egész kép ugyanis sokszor más, mint pusztán a részek összessége. 

Részletes adatlap »2 900 Ft 2 320 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2016. január 19.

Bibliai időutazás Francine Riversszel

Keresztyén romantikus regények? New York Times-bestsellerszerző? – a borító alapján ítélve bizonyos fenntartásokkal fogadtam a nővérem által először hazahozott Francine Rivers könyvet. De mivel ő irodalmár, neki ezt is megbocsátottuk. Ám valahogy kezdett egyre gyanúsabbá válni számomra az ügy, amikor már az egyetemista testvérem is – vizsgaidőszak közepén – harmadik napja olvasott hajnalba nyúlóan. Egy jól titkolni próbált pillanatban végül én is engedtem a kísértésnek, és azóta már több napfelkeltét izgultam át a szerző regényhőseinek társaságában.
Elolvasom »

2019. április 15.

A Hópárduc felesége

Este olvasás közben néha nehéz elkapni azt a pillanatot, amikor még következmények nélkül lehet becsukni a könyvet, és időben le lehet feküdni. Aki szereti az élettörténeteket, az ne is készítsen könyvjelzőt maga mellé, ha A Hópárduc feleségét választja esti olvasmányul (zsebkendő viszont jól jöhet). Elolvasom »

2015. október 06.

Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak

Micsoda veszélyes kombináció: a társait terrorizáló gyerek, a kiszemelt áldozat, aki nem mer segítséget kérni, a tétlen szemlélők, valamint a felnőttek, akik a gyermekkor velejárójának tekintik az erőszakot!

Elolvasom »

2018. szeptember 17.

Hol van Isten, amikor fáj?

Philip Yancey, miközben a fájdalom és a szenvedés problémáját kutatta készülő könyvéhez, egy évig járt haldoklók önsegítő csoportjába, amely nagyrészt harmincasokból állt. A szerző szerint ez a korcsoport viseli legnehezebben, ha saját halálával kénytelen szembenézni. Harmincas vagyok én is; fordítóként beültem hát a szerzővel „a szenvedés iskolájába”.
Elolvasom »

2017. szeptember 25.

Mihez kezdjünk egy akaratos gyerekkel?

Ordítozik. Kiakad. Tombol. Fenyegetőzik. Alkudozik. Várat magára. Csak azért is csinálja. Megsértődik. Nem beszél. Elbújik. Ismerős Önnek is? Akkor van egy jó hírünk: a probléma kezelhető. Elolvasom »

2015. november 18.

Elveszett és megtalált evangéliumok

Miért csak Máté, Márk, Lukács és János evangéliuma került bele az Újszövetségbe? Milyen szempontok alapján vetették el az úgynevezett „elveszett evangéliumokat” az újszövetségi kánon összeállítói? Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »