Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Doris Van Stone – Erwin Lutzer: Sehol sem sírhatsz – A szexuális bántalmazás sebei és gyógyulásuk

2017. szeptember 12.

Doris Van Stone házasságon kívül fogant, anyja gyűlölte, apja megtagadta. Árvaházban, majd nevelőszülőknél nevelkedett, ahol bántalmazták, szexuálisan zaklatták. Könyvében megdöbbentő őszinteséggel vall lelki-testi szenvedéseiről és Krisztus gyógyító erejéről.

A szerző felnőttként rengeteg előadást tartott, sok emberrel került kapcsolatba, de nem hivatásos tanácsadó. Rendelkezik azonban két tulajdonsággal, amelyek segítettek a hozzá hasonló háttérből jött embereknek: azonosulni tud az érzelmi fájdalmakkal és gyötrelemmel. Megtanult figyelni és elhinni a neki elmesélt történeteket, mert ő is átélt ilyeneket. Másodszor szilárd hite van Krisztus hatalmában, „aki képes a múlt sebeit begyógyítani.”

Doris Van Stone a legszélsőségesebb emberi erőszak, kegyetlenkedés sokszoros áldozataként is folyamatosan figyelmezteti hallgatóságát: ne higgyenek azoknak a pszichiátereknek, akik azt állítják, hogy a bántalmazás emlékei az egész hátralevő életüket tönkreteszik és sohasem lehetnek már teljes értékű személyek. Sajnálatosan sokan elhitték azt a hazugságot, hogy a múltbeli bántalmazás a boldogság minden esélyét tönkreteszi. A szerző saját tapasztalatai alapján állítja, hogy ez nem így van. „Amikor Krisztus azt ígéri, hogy örömünk teljes lesz, elhiszem neki, hogy ő minden egyes kereszténynek ezt szánta a múltjuktól teljesen függetlenül.” Jézus valóban meg tudja gyógyítani az összetört szívűeket. A könyv írójának például megadatott, hogy hozzámenjen egy megértő férjhez, aki szerette, a bántalmazások ellenére. „Ő gyengéd és együttérző volt, és az ő szerelmén keresztül a szexuális kapcsolat gyönyörűvé és kielégítővé vált. Ez a bizonyíték arra, hogy Isten mire képes” – írja a szerző. Doris Van Stone 39 évig élt együtt férjével, Lloyddal, egészen a férfi hirtelen bekövetkezett haláláig. Két gyerekük született, hat unokájuk van.

A kötet írója felidézi: ami átsegítette önbizalomhiányos, gyötrelmekkel teli évein, az a bizonyosság volt, hogy Isten végig vele lesz. „Sokakkal ellentétben van egy kincsem: a remény.” Elismeri, hogy nem tudja, miért engedi meg Isten a kegyetlenkedéseket a világban anélkül, hogy közbeavatkozna. „De tudom, hogy Isten jobban szeret engem bármelyik földi apánál.” Kétségei és kérdései közepette Doris Van Stone vigasztalást nyer, ha a keresztre gondol. Isten nem védte meg saját Fiát „a gonosz” emberek által ejtett sebektől. „Az Egyetlen, aki bűntelen volt, bántalmazást szenvedett, bár tízezer angyal állt készenlétben, hogy megmentse.” Isten azonban megengedte ezt a kegyetlenkedést, „ami által gyógyulás áradhat a földre.” A rengeteg bántalmazáson átesett szerző hite szerint „ez az oka annak, hogy Isten ma sem avatkozik közbe. Meg akarja mutatni a hatalmát, amely jót hoz ki a rosszból, és kegyelmet az emberi brutalitás és bűn közepette.”

Doris Van Stone a lelkigondozói beszélgetések során gyakran találkozott olyan bűntudattól gyötört, jó útra térni szándékozó bűnösökkel, akik azt gondolták, túlságosan vétkesek ahhoz, hogy Isten megbocsásson nekik. Számukra meg kell mutatni Isten végtelen kegyelmét – vallja. „Nincs olyan nagy bűn, amit Isten ne tudna megbocsátani. Krisztus a bűnösökhöz jött, nem azokhoz, akik igaznak hiszik magukat. Ha valaki azt állítja, hogy nagyobb a bűne, mint a kegyelem, az Krisztus keresztáldozatát kicsinyli le, a halált, amelyet Isten vállalt minden bűn kifizetéséért. A remény mindenkinek elérhető.” Ezzel összefüggésben a szerző fölteszi a kérdést: miért gyógyít meg Isten egyeseket szinte drámai gyorsasággal, míg másokat nem? A válasz: az Úr kegyelme „elegendő mindenki számára, de ami még ehhez szükséges, az a megbocsátás elhatározása, és az életünk teljes átadása Istennek.” A mélységes emberi gonoszság ellenére a megbocsátás lényeges azok számára, akik szeretnének felülemelkedni a múlt pusztításán. A könyv írója vallja: a megbocsátást nem köthetjük ahhoz a feltételhez, hogy a minket bántalmazó kérjen bocsánatot tőlünk. „Késznek kell lennünk arra, hogy elengedjük a keserűséget, amelyet azokkal szemben érzünk, akik ártottak nekünk, akár kérik tőlünk, akár nem.” A megbocsátás a mi saját szellemi egészségünk érdekében történik, ez nem olyan dolog, amit csupán a támadó érdekében teszünk. „Vannak olyan esetek, amikor a belső gyógyulás érdekében azoknak is meg kell bocsátanunk, akik már meghaltak.”

Doris van Stone reméli: az olvasó is úgy érzi, hogy ez a könyv a megrázó történetek ellenére is a győzelemről szól, mert Krisztus a válasz. A szerző legőszintébb imádsága, hogy minél többen ismerjék fel: „Isten csak azért enged bennünket megsérülni, hogy ő maga is gyógyíthasson.” El szerette volna mondani „ennek a sérült világnak, hogy van egy Megváltónk, aki vissza tudja adni egészségünket,” bármilyen sok sérelem, fájdalom érjen is bennünket életünk során.

(Harmat Kiadó, 2016.)

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-50%
Doris Van Stone, Erwin W. Lutzer:

Sehol sem sírhatsz

A „Dorie – A lány, akit senki sem szeretett" című könyv szerzőjének legújabb művében a gyermekkorban elszenvedett szexuális bántalmazás okozta traumába nyerhetünk betekintést. Az őszinte, személyes élményeken alapuló elbeszélés arra a kérdésre keresi a választ, hogy a múlttal való szembenézés fájdalmai közepette megtalálható-e az igazi gyógyulás.

Részletes adatlap »1 750 Ft 875 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2016. október 18.

Bibliai kézikönyv gyerekeknek

Mondhatnánk azt, hogy ez a bibliai kézikönyv egy jó tankönyv. A kötet szerkezete, a szöveg hangvétele, a szemléletes illusztrációk, az ismétlődő „rovatok” – Gyakori kérdések, Figyeld meg, Áttekintés, Nézz utána – mind alátámasztják ezt. De ha azt mondjuk, jó tankönyv, keveset mondtunk.

A bevezetőben a szerzők úgy fogalmaznak, hogy a kötet segítségével úgy láthatjuk a Bibliát, mint repülőből az alattunk elterülő tájat. Nekem Somogyi Győző A nagy térkép című műve jut eszembe róla: a művész a 70-es években bejárta szinte az egész Kárpát-medencét, vázlatokat készítve épületekről, viseletekről, majd elkészítette a nagy térképet, amely könyv formátumban is hozzáférhető, de nyilván kiteregetve az igazi – ha az embernek van megfelelő méretű üres fala. A Bibliai kézikönyv gyerekeknek „kiteregeti”, összerakja a Bibliát, ami önmagában sem „csak” egy könyv, hanem, igen, inkább táj, vagy pontosabban hátország, lelki, szellemi, hitéleti szempontból egyaránt.
Elolvasom »

2015. október 06.

Kiút a szorongásból

A szorongás megkeseríti az életünket, megfoszt nagyszerű lehetőségektől, elrabolja az örömünket és nem engedi, hogy pihenjünk. Hiába menekülünk előle, egyre növekvő teret követel.

Elolvasom »

2019. január 30.

„Valaki kell, hogy szeressen, amikor kell, megöleljen…”

„Valaki kell, hogy szeressen, amikor kell, megöleljen…” dudorászom, miközben azon gondolkozom, mit is írhatnék az „Ölelj át!”-ról. Aztán rájövök, hogy igen, pont erről van szó. Kell, hogy legyen mellettünk valaki, aki szeret, átölel és elfogad minket, és mi is őt. Elolvasom »

2018. január 02.

Időutazás a királyok és próféták korába

Szülőként (is) fontosnak tartom, hogy a gyermekek ismerjék a bibliai történeteket. Mivel azonban a Szentírás eseményei más korban és más kultúrában játszódtak, sokszor nagyon hosszú magyarázatot igényel egy-egy történet teljes megértése. Az evangéliumokkal még könnyebb boldogulni, de az Ószövetségben szinte laponként más a helyszín. Természetesen Isten tud üzenni egy régi történet egyetlen mozzanatán át is, de ha valaki veszi a fáradtságot, hogy mélyebben megértsen egy történetet, még több kincsre bukkanhat. E célnak tökéletesen megfelel az „Időutazás a királyok és próféták korába” c. könyv, mely hittanórákon, gyermekalkalmakra való készülésben, és egyéni használatra is kiválóan alkalmas. 30 történetet szerepel benne a nevezett korból, egészen Keresztelő Jánosig, majd Jézusig vezetve az olvasót. Minden történet 2 oldalnyi- ez ideális mennyiség arra, hogy gyermekek önállóan olvashassák. A bibliai szöveg egyszerűsített változatban, könnyű nyelvezettel található benne, így gördülékenyen lehet haladni. A magyarázatok a történet mellett kis képekben találhatóak, így könnyen elérhetőek, de nem zavarják meg az olvasásélményt. Emellett képrejtvények, találós kérdések, játékos feladatok szórakoztatják a kisebbeket és a nagyobbakat (sőt, még a felnőtteket is!). Térképek, időegyenes, fotók teszik még érthetőbbé a korabeli viszonyokat. Az ismeretek nem nyomják agyon a lényeget, nem veszünk el a részletekben, nem zavarodunk össze. Pillanatok alatt világossá válik, milyen volt egy Molok szobor, hol található ma Ninive, hogyan néz ki egy hárfa és kiszámítható, mennyit gyalogolt Illés a Kármel hegytől a Hórebig. Közben pihenésképpen készíthetünk kitűzőt, pecsétnyomót, napórát vagy éppen cimeszt. És hogy mi az a „cimesz”? A könyvből kiderül…

 

Fodor Ákosné Anna

2016. július 15.

Elkövető, áldozat egyaránt sérül

Magyarul is megjelent a diákok körében tapasztalható megfélemlítésről szóló nemzetközi bestseller, a Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak. Szerzője Barbara Coloroso, a gyereknevelés világszerte elismert szakértője szemléletváltást sürget a jelenséggel kapcsolatban.

Egy ilyen könyv témája általában nem vonzza az átlagolvasót, így sokszor az érintettekhez is nehezen jut el, pedig nagy szükségük lenne tanácsokra a probléma megoldásában – mondta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója az MTI-nek.Mint kifejtette, Barbara Coloroso könyve Magyarországon is komoly változást eredményezhet a magyarul kortárs megfélemlítésnek nevezett bullying problémájának felismerésében és kezelésében, és segítséget nyújthat a pedagógusoknak, az iskolapszichológusoknak, a szülőknek, de még az áldozatoknak is.

Elolvasom »

2016. szeptember 02.

Híres barátok társaságában

Nyári olvasmányélményem: Tolkien és C. S. Lewis – egy híres barátság története

A nyári szünidő sok minden más mellett a barátságok ápolásának időszaka. Balatoni nyaralásaimra gondolok például – nem is emlékszem olyan nyárra, hogy ne futottam volna össze valamilyen jó baráttal, vagy a jó barátom jó barátjával, előre megbeszélve vagy váratlanul, egy közös strandolásra vagy közös sátrazásra, egy sülthalvacsorára meghívóként vagy meghívottként, egy szabadtéri hangversenyen vagy vásáron.
Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »