Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

Francine Rivers – Az utolsó bűnevő

2016. július 28.

Ez a könyv mindenképpen egyedülálló olvasásélményt jelentett. Még soha nem olvastam ehhez hasonló könyvet, és az igazat megvallva nem is nagyon voltam érdekelt az ilyen témákban eddig, de Az utolsó bűnevő lebontotta ezeket a falakat. :)

Még nem olvastam semmit Francine Riverstől, ám már több regényével is szembetaláltam magam. Egyszer mindent ki kell próbálni, és gondoltam, ha valakinek több regényét is kiadták különböző nyelveken, akkor az csak tudhat valamit. Az utolsó bűnevőt már a megjelenés előtt kinéztem magamnak, és örömmel vetettem bele magamat, mikor kézhez kaptam. A történet nagyon érdekes, mert még soha nem halottam a bűnevő kifejezést, ezért nagyon izgatta a fantáziámat, hogy mi lehet az.

A történet az Appalache-hegységben játszódik, egy zárt közösségben. Nemrég olvastam egy regényt, ami szintén egy zárt közösségben, az amisok körében játszódott, és nagyon érdekes volt bepillantást nyerni olyan emberek életébe, akik nem a hétköznapi normák szerint élnek. Fura volt látni, hogy ami nekünk mindennapos tevékenységnek számít, az másoknak elképzelhetetlen, és fordítva. Ilyen például a bevásárlás. A regény főszereplői mindent maguknak termelnek, és a hagyományaik is egész mások. Rivers rendkívül érdekesen írja le a tájat, így nagyon könnyű volt elképzelni, olyan egzotikus hangulat kerekedett felém, mikor arról olvastam, ahogy Cadi kalandozott a hegyekben.

Cadit nagyon sajnáltam végig a történetben. A fülszövegből kiderült, hogy meghalt a húga, és ez valahogy az ő hibája lehetett, de nagyon sokáig, kb. a regény feléig nem derült ki, hogy mi történt, csak utaltak a történtekre, és annak hatásaira. Cadit a szülei szinte kiközösítették, és ezt nagyon fájt olvasni, mert hát hogy lehet úgy élni, hogy a szüleid nem szeretnek? Mikor az anyja azt mondta, hogy inkább Cadi halt volna meg Elen helyett, teljesen könnybe lábadt a szemem. Aztán később kibontakozott, hogy mi történt valójában, de ettől függetlenül sem lenne szabad ilyennek lennie a szüleinek. Ez mélységesen megdöbbentett.

A bűnevőt egy metaforaként is értelmezhetjük. Cadi szembesülni akar vele, két okból is. Egyrészt azért, mert kíváncsi, mi ez a felhajtás vele kapcsolatban, és miért vetette ki magából a társadalom. A másik, amiért találkozni akar vele, hogy megváltsa a bűneit. Így amikor Cadi a bűnevőt keresi, a bűnei alól való feloldozást keresi ezzel együtt. Cadi számára a bűnevő nem egy elkerülendő, a társadalom peremén élő ember, akire még csak ránézni sem szabad, hanem az egyetlen esély, hogy könnyítsen a lelkiismeretén.

Ismét csak meglepetésként ért, hogy ebből a könyvből szintén készült filmadaptáció. A filmben olyan színészek játszanak, mint a kultikus Dennis, a komisz Matha nénije, Louise Fletcher. Biztos, hogy érdekes filmen látni a történetet, így meg fogom nézni. :)

Rivers olyan történetet kerekített, amely egyszerre megnevettet és könnyeket csal az olvasó szemébe, izgalmas, letehetetlen. Jól ötvözi a történelmi szálat, a legendák világát a fikcióval, így nehezen lehet elkülöníteni, hogy kitalált-e a történet avagy sem.
Bátran ajánlom mindenkinek! :)

Megjelent a mostjo blogon

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-86%
Francine Rivers:

Az utolsó bűnevő

Cadi Forbes, az élénk képzeletű tízéves kislány súlyos lelki traumát él át kishúga halála miatt. Saját magát okolja a tragédiáért, és fejébe veszi, hogy csakis úgy szabadulhat meg bűnétől, ha a tiltások ellenére felkeresi a hegyek közé száműzött remetét, a bűnevőt, és megkéri rá, hogy szabadítsa meg a vétkétől.

A bűnevő nem kitalált személy, a valóságban is létezett a tizenkilencedik századi Angliában, Skóciában és Walesben olyan személy, akit a kisebb közösségek azért fizettek, hogy magára vállalja az elhunytak bűneit. A különös szokást a kivándorlók magukkal vitték Amerikába, és főként az Appalache-hegységben gyakorolták. Francine Rivers regénye egy ilyen emigráns walesi közösségben játszódik, a Nagy Füstös-hegység vadregényes környezetében. Cadi Forbes megrázó és felemelően szép története arról tanúskodik, hogyan jut el egy kislány – és vele együtt egy egész közösség – a babonás hiedelmek világából a valódi megbocsátásig: az igaz Istenhitig.

Részletes adatlap »3 500 Ft 499 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2015. október 07.

Szégyen nélkül – Ráháb

Isten népe a Kánaán földjétől elválasztó utolsó akadály leküzdésére, a tavaszi áradástól megduzzadt Jordán folyó átlépésére készül, hogy a négy évtizedes sivatagi vándorlás után átvegye az Úrtól kapot...

Elolvasom »

2016. január 19.

Ki rejtőzik a ruhásszekrény mögött?

Rengetegen izgulták már végig a Narnia krónikáinak fordulatokban bővelkedő eseményeit, ám viszonylag kevesen tudják, kinek az agyából pattant elő a szekrényen túli mesevilág ötlete. Clive Staples Lewi...

Elolvasom »

2015. október 07.

Parázs a hó alatt

Jacob és Marlee huszadik házassági évfordulójukon – egy viharos szentestén – elindulnak, hogy a válási papírok aláírásával örökre búcsút mondjanak egymásnak. Azonban egy rossz mozdulat a hóborította s...

Elolvasom »

2016. október 17.

Ön dönt: vezet – vagy vezet?

Nem vagyok vezető típus. Nincsenek meg hozzá a megfelelő képességeim, úgy mint jövőorientáltság, karizmatikus kisugárzás, jó előadói készség, és még sorolhatnám. Legalábbis így gondoltam eddig. A jó v...

Elolvasom »

2016. szeptember 02.

Híres barátok társaságában

Nyári olvasmányélményem: Tolkien és C. S. Lewis – egy híres barátság története A nyári szünidő sok minden más mellett a barátságok ápolásának időszaka. Balatoni nyaralásaimra gondolok például – nem is...

Elolvasom »

2016. november 02.

Netfüggő gyerekek

Régóta tartozom ezzel a könyvbejegyzéssel, sokáig halogattam, mert hogy is lehet kompetens erről a könyvről írni, ha az én gyerekeim is szeretnek lógni a neten, vagy annak hiányában a netmentes kütyük...

Elolvasom »
Még több könyvajánló blog »