Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

Lucien Aimé Duval: A gyermek, aki a Holddal játszott

2021. július 28.

Lucien Duval személyét Sillye Jenő ajánlotta figyelmembe még felsős koromban. El is olvastam alig tizenhárom évesen a Miért oly hosszú az éj című könyvét és … nos, nem értettem belőle egy szót sem. Az ember annyi idősen még fekete-fehérben látja a világot: valaki vagy jó, vagy rossz. Vagy keresztény, vagy cigarettázik. Ilyen egyszerű! Duval bonyolultabb volt. A könyve a polcomon érintetlenül várakozott évekig.

Aztán lettek emberek az életemben, akiknek komoly gondot jelentett az alkohol. Egészen közeliek is, aki fontosak voltak számomra. Megrémített, hogy szelídségük és kedvességük hogyan hullik darabokra egészen váratlanul. Félelemmel és elbizonytalanodva figyeltem ezeket a drága lelkeket. Imádkoztam értük, velük, és sírtam, hogy kevés vagyok ahhoz, hogy segítsek nekik. Gyászoltam azt, aki elment és magamat is, aki elveszített egy tiszta lelkű barátot. Feldolgozhatatlan volt.

Amikor férjhez mentem, egy kis gyülekezet papnéja lettem. A férjemmel elhatároztuk, hogy emellett a munka mellett sok missziói tevékenységet végzünk. Az egyik terület, ahova meghívást kaptunk, az iszákosmentés lett. Nagyon tudatlanul kezdtük el. Hívtuk azokat, akik szerintünk alkoholisták, és megrökönyödve tapasztaltuk, hogy ha rajtuk kívül ugyan már mindenki tisztában van a problémával, ők maguk mégis milyen magabiztosan állítják, hogy urai a helyzetnek. Többen elhajtottak vagy csak csodálkozva végigmértek minket.

A csoport, amihez csatlakoztunk, lassan, türelemmel tanítgatott bennünket. Az alkalmakon rengeteg bizonyságtétel hangzott le, és senki nem akart különbnek tűnni a többieknél. Hűségesen összegyűltek minden héten, ha esett, ha fújt, támogatták egymást, követték azoknak a sorsát is, akik távol maradtak. Így van ez a mai napig. Lassan megértettük, milyen kicsik is vagyunk mi ebben a gyógyulási folyamatban. Nem hajtókarok, nem fogaskerekek, csak apró csavarok. És hogy gyógyulni csak az kész, aki már tudja, hogy beteg. A lehetőséget megragadni az képes, aki már mindent elveszített.

Duval könyve most újra a kezembe került. Új címmel, új fordításban, és ezt hiszem, egy egészen új lelkülettel is olvastam el ismét.

A mély hittel és istenszeretettel élő jezsuita pap, a karizmatikus személyiségű Duval zenéje sokakra nagy hatással volt. „Isten gitárosa”, aki kétmillió kilométert utazott, háromezer koncertet adott negyvenöt országban – e mesés karrier helyett azonban alkoholizmusáról, annak sötét és reményvesztett időszakáról, valamint a gyógyulásról és az új értelmet nyert életről ír.

Már tudom, hogy nem mentegetőzés betegségnek nevezni az alkoholizmust. Egyszerűen olyan nehézségről van szó, ahonnan egyedül nem igen kerül ki ember.

Most, hogy már nincs is olyan család, olyan ember, akinek ne fájna legalább egy alkohollal küzdő barát, rokon vagy ismerős sorsa, jó volna valóban tenni értük. Duval gyógyuláshoz vezető útja bibliai értékekkel van kikövezve. A mélyre zuhantat a megtartó és elfogadó közösség oltalma képes felszínre segíteni. A sorstársközösség és benne az őszinte, szeretetteli légkör óvja meg az úton.

Szíven üt a kötet őszinte kritikája a könnyen ítélkező keresztényekről is, hiszen magam is adhattam már okot, hogy valaki így élje meg Krisztus egyházát. Ám nem mond le rólunk Isten, és utat mutat ezen a köteten keresztül is, hogyan szolgálhatjuk Őt magát alkohollal vagy egyéb nehézséggel küszködő embertársaink között. És ha figyelünk, ráismerhetünk Pál szeretethimnuszának szavaira: a szeretet hosszú tűrő, kegyes, nem irigykedik, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt, és mindörökre megmarad. Ma is csak ez a szeretet hozhat gyógyulást mindnyájunk számára.

Füller Tímea

Kapcsolódó termék

-30%
Lucien Aimé Duval SJ:

A gyermek, aki a Holddal játszott

Lucien (művésznevén Aimé) Duval 1918. június 30-án született a franciaországi Le Val-d’Ajolban. Tizennyolc éves korában lépett be a jezsuita rendbe, és 1949-ben szentelték pappá. Egy ideig franciatanárként dolgozott, de később már kizárólag zenével foglalkozott. Az ötvenes évek elején kezdte az evangelizáció eszközeként kocsmákban és kávézókban előadni sanzonjait, amivel rövid idő alatt széles körben ismertté vált: hazájában „Isten gitárosaként” emlegették. Több mint háromezer koncertet adott negyvennégy országban. Összesen tizennégy lemeze jelent meg, az első 1956-ban. Felvételeiből 1961-ig több mint egymilliót adtak el. Egy metzi koncertje után hunyt el 1984. április 30-án.

„Amiről az ember álmodik, az végül valóra válik. Hiszem, hogy így van. Mindaz, amiről a kisfiú a holdat bámulva álmodott, amikor a tanító megríkatta, amikor a könyvárus kigúnyolta az ő Jóistenét, amikor a boltos megrontotta az örömét; mindaz, amiről a férfi álmodott: hogy az emberek ne legyenek kegyetlenek egymással, ne tagadják meg valódi értékeiket, hogy a törékeny vállakat ne roppantsák össze a rájuk nehezedő terhek – mindez nem álom többé. Az AA-csoportnak köszönhetően valósággá vált.

Ez az álom, amely annak idején beletaszított az alkoholizmusba, mert nem láttam megvalósulni, mára valósággá vált, így hát nem iszom többé.”

Részletes adatlap » 1 960 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2015. október 06.

Úgy döntöttem megbocsátok…fiam gyilkosának

Az édesanya, dr. Dianne B. Collard fia halála után tizennyolc évvel írta meg könyvét, hogy leendő olvasóival együtt keressen választ kínzó kérdéseire. Miért hagyta Isten, hogy ez megtörténjen? Csakugy...

Elolvasom »

2016. október 19.

Hit és kételkedés – a szerző ajánlója

Miért engedi Isten a szenvedést?...

Elolvasom »

2019. október 07.

Mikor a sófár zeng – lelkész és lelkészfeleség szemével

NEM MINDEN ARANY, AMI FÉNYLIK       “Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.” (1.Sám.16: 7.)...

Elolvasom »

2015. október 06.

Tűzálló

Hivatása gyakorlása közben, a lángoló épületek belsejében Caleb Holt tűzoltóparancsnok mindig tartja magát a tűzoltók legfőbb szabályához: soha ne hagyd cserben a társad! Ám széthullóban lévő házasság...

Elolvasom »

2019. április 15.

A Hópárduc felesége

Este olvasás közben néha nehéz elkapni azt a pillanatot, amikor még következmények nélkül lehet becsukni a könyvet, és időben le lehet feküdni. Aki szereti az élettörténeteket, az ne is készítsen köny...

Elolvasom »

2016. november 21.

Panov apó karácsonya és Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa?

Majdnem két hete írtam már, pedig olvastam. Na jó, csak olvasgattam: mesekönyveket, karácsonyi mesekönyveket, szép gondolatokat, és egy darab elgondolkodtató regényt. Két mesekönyvet kaptam a Harmat K...

Elolvasom »
Még több könyvajánló blog »