Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Küzdeni a kapcsolatokért – Pálhegyi Ferenccel beszélget Sz. Kiss Mária

2016. július 29.

A könyv elolvasásának napján egy újságárus bódé mellett mentem el. A címlapokat olvasgatva ilyen döbbenetes szalagcímek vicsorogtak rám: „Elváltak, mert unalmassá vált a házasságuk.”, vagy „Soha nem bocsátok meg a feleségemnek.”, vagy „Két hét ismeretség után házasság, három hónap után válás”, vagy „Elhagyta a családját egy fiatal nő miatt”. Szívszorító érzés, hogy mennyire értéktelenné váltak a kapcsolatok, mennyire súlytalanná lettek a fogalmak, mennyire kikopott a világból a másik megbecsülése, tisztelete. Éppen ezért csodálatos élmény Sz. Kiss Mária interjúkötetében egy olyan házasságról olvasni, amely kiállta az idő próbáját. Ma, amikor a házasság intézménye nem népszerű, jó egy kis békés, nyugodt szigetre kerülni. Jó lenne, ha tudná és érezné mindenki, hogy a holtomiglan-holtodiglan nem csupán egy fellángolásnyi fogadalom.

 untitled

Az emberiség legnagyobb problémája abból adódik, hogy kiesett eredeti életközegéből. Úgy él, mint hal a szatyorban. A szatyorban persze vergődik, és lehet erre azt mondani, hogy micsoda vitalitás van benne, de az egy haláltusa. Így látom az emberek életét… Az a legnagyobb jó tehát, amit tehetünk, hogy az embereket hozzásegítjük ahhoz, hogy visszataláljanak Istenhez. (7. oldal)

Öröm olyan könyvet a kezünkbe venni, amelyből egy nyugodt beszélgetés hangulata árad, amely nem akar semmit ránk erőltetni, csak mesélni. Jó érzés egy jó példát magunk előtt látni. Még azt is jó olvasni, hogy a házasságban vannak nehézségek is. Nem mesét kapunk, hanem egy jó példát, melyen keresztül tudomásunkra jut – ha eddig nem történt ilyen – , hogy minden kapcsolatért dolgozni kell, és ez a házasságra is vonatkozik.

Az egész emberiség olyan lett, mint egy demens idős ember. Elfelejt dolgokat, elfelejti, hogy milyen nap van, mit reggelizett, sőt azt is, hogy reggelizett-e egyáltalán. Az ilyen mentális kórképpel pedig pszichiátriai tünetek járnak együtt, megjelennek a téves eszmék. (45. oldal)

Az interjúkötetben megismerhetjük Pálhegyi Ferenc életét a gyermekkorától napjainkig. Elmeséli, miért lett pszichológus, miért éppen házassággondozó, milyen örömök és bánatok érték a családjában. Számtalan könyv, előadás, házastársi lelkigondozói hétvége van a háta mögött. Mesél tudományos munkájáról, szolgálatáról, házasságáról, családjáról, sőt, a halálról való gondolatairól. Feri bácsi nem rejti véka alá sikereit, kudarcait, őszintén beszél küzdelmeiről. Úgy vélem, komoly alázatra és nagyságra vall, hogy elénk tárja bukásait is. A könyvet elolvasva kellemes, közvetlen, őszinte gondolatokból meríthetünk.

„Ha alázatosan, napról-napra átengedjük életünk két gyöngécske fonalát Isten erős kezébe, ő tartóssá és széppé szövi életutunkat.”
„Ha alázatosan, napról-napra átengedjük életünk két gyöngécske fonalát Isten erős kezébe, ő tartóssá és széppé szövi életutunkat.”

Örülök, hogy a kiemelkedő szolgálatot végző Feri bácsival is készült a sok-sok interjún túl egy olyan beszélgetéssorozat, ami megjelenhetett könyv formájában! Méltó az ő életéhez, szolgálatához. Nagyon értékes gondolatokkal gazdagodhat, aki elolvassa!

Az a fontos, hogy naponta küzdni kell a másikért, a kapcsolatért, a harmóniáért, és mindezt Isten vezetésével tehetjük meg folyamatosan. (60. oldal)

Valljuk be: nagy szükségünk van az ilyen önvallomásokra! Olvassuk, merítsünk erőt és küzdjünk mi is minden kapcsolatunkért!

Megjelent a kozhely.wordpress.com-on

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Sz. Kiss Mária:

Küzdeni a kapcsolatokért

Pálhegyi Ferenc gyógypedagógust, pszichológust, főiskolai tanárt, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat alapítóját nyolc évtizedes életútjáról kérdezi Sz. Kiss Mária. Beszélgetésükben „Feri bácsi” őszintén beszél küldetéséről, hitéről, egyháztagságáról és családi életéről, sikereiről és kudarcairól, nem titkolva személyes fejlődését és konfliktusait sem. Történeteiben munkatársként és barátként megjelennek közismert gyógypedagógusok, pszichológusok, lelkészek, többek között Bárczi Gusztáv, Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra, Ranschburg Jenő, Joó Sándor és Cseri Kálmán. Egy változatos, gazdag és sokakat gazdagító élet összefoglalása ez a kötet.

Részletes adatlap »2 500 Ft 2 000 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2019. május 27.

Utolsó nyílvessző

Régóta figyelem azoknak a keresztény gyülekezeteknek az összetételét, ahol megfordulok. Ritka kivételtől eltekintve túlnyomó részt nők ülnek a padokban elmélyülten hallgatva az igét, és csak itt-ott lézeng egy-egy férfi. Amikor viszont komolyabb kihívások elé néz a közösség (templomépítés, felújítás, területrendezés), hirtelen előkerülnek és a helyükre állnak a férfiak. Közös munkájukat különleges, bajtársias hangulatban végzik. Teljes erőbedobással, vállvetve, nagyon odaszántan. Úgy látszik, nekik ez megy jól. A férfias gyülekezet titkáról már volt könyv a kezemben. Sajnos én ezt nőként olvastam el, és csak annyit tudtam megérteni belőle, hogy imádkozni kell a férfiakért, hiszen éppen úgy szükségük van Istenre, mint a nőknek. Mi több, éppen úgy szükségük van a gyülekezetre, és a gyülekezetnek is rájuk Isten országának építéséhez.

Ezért is különösen nagy örömmel vettem kézbe McManus: Az utolsó nyílvessző című könyvét. A nők számára íródott rendkívül színes és gazdag keresztény irodalmi kínálat mellett ritkán látok mind megjelenésében, mind tartalmában ennyire markánsan férfias kötetet. Sodródástól és langyosságtól mentes életre bíztat, amiben mindennek értelme és felsőbb célja van. Kitartásra, hűségre és megbízhatóságra szólít fel, hogy semmit ne herdáljunk el abból, amit Isten a rendelkezésünkre bocsátott.

McManus_Utolso_nyilvesszo_2

Az utolsó nyílvessző férfias szavakkal, férfiakról szóló történetekkel hív teljes odaszánásra. Kompromisszumok nélküli megbízhatóságra és szilárdságra. Arra bíztat, hogy ne érjük be kevesebbel, mint a maximum. Ahogyan egy barátom mondta minden vizsga előtt: mindent megtettem, ami rajtam áll, hogy Isten megadhassa, amit a legjobbnak lát.

McManus tudatára ébreszt, hogy életünk minden percét Isten szolgálatába állíthatjuk. Vele semmi nem parkolópályán lézengés. Minden egy nagyobb cél felé tartó felkészülés része.

A jó sáfárok (intézők, Isten vagyonkezelői) kézikönyve ez, akik számonkérhetőnek tekintik minden tettüket. Külön örömömre szolgált, hogy a szerző csapatban, törzsben gondolkodik. Beszél a közösség erejéről, Isten mérhetetlen gazdagságáról, ami kitágítja létünk és lehetőségeink határait. Inspiráló és mozgásba lendítő könyv ez, amely eszköze lehet annak, hogy az Úrtól kapott sokféle tálentummal egykor úgy tudjunk elszámolni: mindet kamatoztattuk. Egyet sem tartottunk vissza felhasználatlanul.

Füller Timi

2016. december 02.

Francine Rivers gondolatai a Visszhang a sötétségben magyar kiadásához

Hatalmas örömmel tölt el a tudat, hogy Az oroszlán jele-trilógia második kötete is a magyar olvasók kezébe került. Ez a rész a Hang a szélben zárójelenete után veszi fel a fonalat, hogy továbbszője Hadassa, Marcus és Julia történetét.

Elolvasom »

2016. október 19.

Philip Yancey ajánlója

Philip Yancey legújabb könyvében tíz embert próbáló helyzetről tudósít, ahol nemcsak újságíróként, hanem a kegyelem üzenetének közvetítőjeként is jelen volt.

2016. november 02.

Netfüggő gyerekek

Régóta tartozom ezzel a könyvbejegyzéssel, sokáig halogattam, mert hogy is lehet kompetens erről a könyvről írni, ha az én gyerekeim is szeretnek lógni a neten, vagy annak hiányában a netmentes kütyükön?

Hogy is lehetek kompetens erről a könyvről írni, ha én is szeretek a gépen, telefonon lógni, ha én is egy áldozat vagyok. A magam áldozata, s egyre jobban épülök fel ebből a betegségből. Már eljutottam odáig, hogy néha megunom az interneten való szörfölést.
Elolvasom »

2015. október 07.

Jézus másként

A teológiai kézikönyvek általában fosztóképzővel – halhatatlan, láthatatlan, végtelen – határozzák meg Istent. De vajon hogyan lehetne róla másképpen beszélni, nem tagadással? – kérdezi Philip Yancey. Új könyvében a „valóságos” Jézusnak ered a nyomába, aki meggyőződése szerint egymagában korrigálja az Istenről alkotott összes téves elképzelésünket.

Elolvasom »

2018. június 25.

Lelki utazás Adrian Plass-szal – Ezüst nyírfák könyvbemutató

 „A kérdések utak. A válaszok csak eltorlaszolják őket. Azt hiszem, igazából jobban szeretem a kérdéseket.” Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »