Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Küzdeni a kapcsolatokért – Pálhegyi Ferenccel beszélget Sz. Kiss Mária

2016. július 29.

A könyv elolvasásának napján egy újságárus bódé mellett mentem el. A címlapokat olvasgatva ilyen döbbenetes szalagcímek vicsorogtak rám: „Elváltak, mert unalmassá vált a házasságuk.”, vagy „Soha nem bocsátok meg a feleségemnek.”, vagy „Két hét ismeretség után házasság, három hónap után válás”, vagy „Elhagyta a családját egy fiatal nő miatt”. Szívszorító érzés, hogy mennyire értéktelenné váltak a kapcsolatok, mennyire súlytalanná lettek a fogalmak, mennyire kikopott a világból a másik megbecsülése, tisztelete. Éppen ezért csodálatos élmény Sz. Kiss Mária interjúkötetében egy olyan házasságról olvasni, amely kiállta az idő próbáját. Ma, amikor a házasság intézménye nem népszerű, jó egy kis békés, nyugodt szigetre kerülni. Jó lenne, ha tudná és érezné mindenki, hogy a holtomiglan-holtodiglan nem csupán egy fellángolásnyi fogadalom.

 untitled

Az emberiség legnagyobb problémája abból adódik, hogy kiesett eredeti életközegéből. Úgy él, mint hal a szatyorban. A szatyorban persze vergődik, és lehet erre azt mondani, hogy micsoda vitalitás van benne, de az egy haláltusa. Így látom az emberek életét… Az a legnagyobb jó tehát, amit tehetünk, hogy az embereket hozzásegítjük ahhoz, hogy visszataláljanak Istenhez. (7. oldal)

Öröm olyan könyvet a kezünkbe venni, amelyből egy nyugodt beszélgetés hangulata árad, amely nem akar semmit ránk erőltetni, csak mesélni. Jó érzés egy jó példát magunk előtt látni. Még azt is jó olvasni, hogy a házasságban vannak nehézségek is. Nem mesét kapunk, hanem egy jó példát, melyen keresztül tudomásunkra jut – ha eddig nem történt ilyen – , hogy minden kapcsolatért dolgozni kell, és ez a házasságra is vonatkozik.

Az egész emberiség olyan lett, mint egy demens idős ember. Elfelejt dolgokat, elfelejti, hogy milyen nap van, mit reggelizett, sőt azt is, hogy reggelizett-e egyáltalán. Az ilyen mentális kórképpel pedig pszichiátriai tünetek járnak együtt, megjelennek a téves eszmék. (45. oldal)

Az interjúkötetben megismerhetjük Pálhegyi Ferenc életét a gyermekkorától napjainkig. Elmeséli, miért lett pszichológus, miért éppen házassággondozó, milyen örömök és bánatok érték a családjában. Számtalan könyv, előadás, házastársi lelkigondozói hétvége van a háta mögött. Mesél tudományos munkájáról, szolgálatáról, házasságáról, családjáról, sőt, a halálról való gondolatairól. Feri bácsi nem rejti véka alá sikereit, kudarcait, őszintén beszél küzdelmeiről. Úgy vélem, komoly alázatra és nagyságra vall, hogy elénk tárja bukásait is. A könyvet elolvasva kellemes, közvetlen, őszinte gondolatokból meríthetünk.

„Ha alázatosan, napról-napra átengedjük életünk két gyöngécske fonalát Isten erős kezébe, ő tartóssá és széppé szövi életutunkat.”
„Ha alázatosan, napról-napra átengedjük életünk két gyöngécske fonalát Isten erős kezébe, ő tartóssá és széppé szövi életutunkat.”

Örülök, hogy a kiemelkedő szolgálatot végző Feri bácsival is készült a sok-sok interjún túl egy olyan beszélgetéssorozat, ami megjelenhetett könyv formájában! Méltó az ő életéhez, szolgálatához. Nagyon értékes gondolatokkal gazdagodhat, aki elolvassa!

Az a fontos, hogy naponta küzdni kell a másikért, a kapcsolatért, a harmóniáért, és mindezt Isten vezetésével tehetjük meg folyamatosan. (60. oldal)

Valljuk be: nagy szükségünk van az ilyen önvallomásokra! Olvassuk, merítsünk erőt és küzdjünk mi is minden kapcsolatunkért!

Megjelent a kozhely.wordpress.com-on

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Sz. Kiss Mária:

Küzdeni a kapcsolatokért

Pálhegyi Ferenc gyógypedagógust, pszichológust, főiskolai tanárt, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat alapítóját nyolc évtizedes életútjáról kérdezi Sz. Kiss Mária. Beszélgetésükben „Feri bácsi” őszintén beszél küldetéséről, hitéről, egyháztagságáról és családi életéről, sikereiről és kudarcairól, nem titkolva személyes fejlődését és konfliktusait sem. Történeteiben munkatársként és barátként megjelennek közismert gyógypedagógusok, pszichológusok, lelkészek, többek között Bárczi Gusztáv, Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra, Ranschburg Jenő, Joó Sándor és Cseri Kálmán. Egy változatos, gazdag és sokakat gazdagító élet összefoglalása ez a kötet.

Részletes adatlap »2 500 Ft 2 000 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2015. október 07.

Esszék a kereszténységről

Clive Staples Lewis nem is ember volt, hanem egy egész világ – fogalmazott Peter Kreeft, a Boston College filozófiaprofesszora. Vonzereje életműve sokoldalúságában rejlik. Közel hatvan különböző műfajú írás fűződik nevéhez, melyek különleges vonása, hogy a hit gondolkodnivalóval is szolgál.

Elolvasom »

2016. július 29.

Clifford és Joyce Penner: A szexualitás ajándéka

Az amerikai mennonita vallási gyülekezetben tevékenykedő Penner-házaspár könyve különleges megközelítésű, de a valós problémákhoz, tapasztalatokhoz erős szálakkal kötődő írás a szexualitás témakörében. Alapvetésük, hogy a szexualitás Isten ajándéka (vagyis korántsem bűnös és tisztátalan), céljuk pedig, hogy teljességgel részesülhessünk ebből az ajándékból. Első hallásra talán azt hihetnénk, egy szigorú vallásos gyülekezet tagjai által publikált mű a szexualitásról kevés érdemlegeset nyújthat a vallást nem, vagy kevésbé szigorúan gyakorlók számára. Clifford és Joyce Penner azonban olvasmányos, gyakorlatias és mindenekelőtt teljesen nyílt és őszinte szöveget adnak az Olvasó kezébe. Elolvasom »

2016. július 15.

Dianne B. Collard: Úgy döntöttem, megbocsátok… fiam gyilkosának

collard_hazaspar

Úgy döntöttem, megbocsátok… fiam gyilkosának – ezzel a címmel jelent meg Dianne B. Collard hiánypótló könyve a Harmat Kiadó gondozásában. A Collard házaspár 23 éves fiát, Timothy-t egy féltékeny férj 1992-ben tévedésből meggyilkolta és megcsonkította. Timothy halála után két nappal született meg a kislánya, akinek így apa nélkül kellett felnőnie. Timothy húga tíz éven át poszttraumás stressz-zavarokkal küzdött. Az édesanya 2010-ben írta meg könyvét, melyben személyesen vall arról a napi döntések által szegélyezett hosszú útról, amely a sérelmek, fájdalmak, a megtorlás és az elégtétel-keresés zárt világából elvezethet a szabadságra és a békességre. A szerző elöljáróban leszögezi: könyvét nem teológiai értekezésnek szánja, csak el akarja mesélni, hogyan munkálkodott Isten az életében.

Férje, fia és lánya a maguk módján mindnyájan végigjárták ezt az utat, aminek eredményeképp lánya megszabadult a pánikrohamoktól, és ma már férjével együtt traumatizált embereket segít. Timothy gyilkosa, miután a börtönben elolvasta Dianne könyvét, hitre jutott, és engedélyt kért tőle arra, hogy a könyv segítségével a rabtársai felé szolgálhasson. A Collard házaspár, aki a megbocsátás üzenetével járja a világot, a könyv magyar kiadása alkalmából nemrég hazánkba is ellátogatott, s ez alkalomból a szerzőnő interjút adott a Heteknek. Könyvében azt írja: Isten iránti engedelmességből és az élni akarás miatt döntött úgy, hogy megbocsát fia gyilkosának.

Elolvasom »

2016. október 20.

Mi a valóság?

Mi a valóság? Mi az emberi élet értelme? Miért szenvedünk? E rövid kis könyvben Elolvasom »

2016. november 02.

Netfüggő gyerekek

Régóta tartozom ezzel a könyvbejegyzéssel, sokáig halogattam, mert hogy is lehet kompetens erről a könyvről írni, ha az én gyerekeim is szeretnek lógni a neten, vagy annak hiányában a netmentes kütyükön?

Hogy is lehetek kompetens erről a könyvről írni, ha én is szeretek a gépen, telefonon lógni, ha én is egy áldozat vagyok. A magam áldozata, s egyre jobban épülök fel ebből a betegségből. Már eljutottam odáig, hogy néha megunom az interneten való szörfölést.
Elolvasom »

2017. október 25.

A Luther-regény margójára – vagyis néhány személyes gondolat szerkesztői ajánló helyett

Időnként akadnak olyan munkák, amelyek az átlagosnál sokkal nehezebben, több akadály és szinte megoldhatatlannak tűnő nehézség legyőzése után születnek meg. Valahogy különösen is ezt tapasztaltam most a Luther-regény kapcsán. Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »