Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

Küzdeni a kapcsolatokért – Pálhegyi Ferenccel beszélget Sz. Kiss Mária

2016. július 29.

A könyv elolvasásának napján egy újságárus bódé mellett mentem el. A címlapokat olvasgatva ilyen döbbenetes szalagcímek vicsorogtak rám: „Elváltak, mert unalmassá vált a házasságuk.”, vagy „Soha nem bocsátok meg a feleségemnek.”, vagy „Két hét ismeretség után házasság, három hónap után válás”, vagy „Elhagyta a családját egy fiatal nő miatt”. Szívszorító érzés, hogy mennyire értéktelenné váltak a kapcsolatok, mennyire súlytalanná lettek a fogalmak, mennyire kikopott a világból a másik megbecsülése, tisztelete. Éppen ezért csodálatos élmény Sz. Kiss Mária interjúkötetében egy olyan házasságról olvasni, amely kiállta az idő próbáját. Ma, amikor a házasság intézménye nem népszerű, jó egy kis békés, nyugodt szigetre kerülni. Jó lenne, ha tudná és érezné mindenki, hogy a holtomiglan-holtodiglan nem csupán egy fellángolásnyi fogadalom.

 untitled

Az emberiség legnagyobb problémája abból adódik, hogy kiesett eredeti életközegéből. Úgy él, mint hal a szatyorban. A szatyorban persze vergődik, és lehet erre azt mondani, hogy micsoda vitalitás van benne, de az egy haláltusa. Így látom az emberek életét… Az a legnagyobb jó tehát, amit tehetünk, hogy az embereket hozzásegítjük ahhoz, hogy visszataláljanak Istenhez. (7. oldal)

Öröm olyan könyvet a kezünkbe venni, amelyből egy nyugodt beszélgetés hangulata árad, amely nem akar semmit ránk erőltetni, csak mesélni. Jó érzés egy jó példát magunk előtt látni. Még azt is jó olvasni, hogy a házasságban vannak nehézségek is. Nem mesét kapunk, hanem egy jó példát, melyen keresztül tudomásunkra jut – ha eddig nem történt ilyen – , hogy minden kapcsolatért dolgozni kell, és ez a házasságra is vonatkozik.

Az egész emberiség olyan lett, mint egy demens idős ember. Elfelejt dolgokat, elfelejti, hogy milyen nap van, mit reggelizett, sőt azt is, hogy reggelizett-e egyáltalán. Az ilyen mentális kórképpel pedig pszichiátriai tünetek járnak együtt, megjelennek a téves eszmék. (45. oldal)

Az interjúkötetben megismerhetjük Pálhegyi Ferenc életét a gyermekkorától napjainkig. Elmeséli, miért lett pszichológus, miért éppen házassággondozó, milyen örömök és bánatok érték a családjában. Számtalan könyv, előadás, házastársi lelkigondozói hétvége van a háta mögött. Mesél tudományos munkájáról, szolgálatáról, házasságáról, családjáról, sőt, a halálról való gondolatairól. Feri bácsi nem rejti véka alá sikereit, kudarcait, őszintén beszél küzdelmeiről. Úgy vélem, komoly alázatra és nagyságra vall, hogy elénk tárja bukásait is. A könyvet elolvasva kellemes, közvetlen, őszinte gondolatokból meríthetünk.

„Ha alázatosan, napról-napra átengedjük életünk két gyöngécske fonalát Isten erős kezébe, ő tartóssá és széppé szövi életutunkat.”
„Ha alázatosan, napról-napra átengedjük életünk két gyöngécske fonalát Isten erős kezébe, ő tartóssá és széppé szövi életutunkat.”

Örülök, hogy a kiemelkedő szolgálatot végző Feri bácsival is készült a sok-sok interjún túl egy olyan beszélgetéssorozat, ami megjelenhetett könyv formájában! Méltó az ő életéhez, szolgálatához. Nagyon értékes gondolatokkal gazdagodhat, aki elolvassa!

Az a fontos, hogy naponta küzdni kell a másikért, a kapcsolatért, a harmóniáért, és mindezt Isten vezetésével tehetjük meg folyamatosan. (60. oldal)

Valljuk be: nagy szükségünk van az ilyen önvallomásokra! Olvassuk, merítsünk erőt és küzdjünk mi is minden kapcsolatunkért!

Megjelent a kozhely.wordpress.com-on

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-68%
Sz. Kiss Mária:

Küzdeni a kapcsolatokért

Pálhegyi Ferenc gyógypedagógust, pszichológust, főiskolai tanárt, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat alapítóját nyolc évtizedes életútjáról kérdezi Sz. Kiss Mária. Beszélgetésükben „Feri bácsi” őszintén beszél küldetéséről, hitéről, egyháztagságáról és családi életéről, sikereiről és kudarcairól, nem titkolva személyes fejlődését és konfliktusait sem. Történeteiben munkatársként és barátként megjelennek közismert gyógypedagógusok, pszichológusok, lelkészek, többek között Bárczi Gusztáv, Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra, Ranschburg Jenő, Joó Sándor és Cseri Kálmán. Egy változatos, gazdag és sokakat gazdagító élet összefoglalása ez a kötet.

Részletes adatlap »2 500 Ft 799 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2015. október 07.

Újra kapható Narnia összes része

”Réges – régen történt, talán még nagyapátok sem élt akkor. ” A Narnia Krónikáiban olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretségbe, megtudju...

Elolvasom »

2016. október 18.

Bibliai kézikönyv gyerekeknek

Mondhatnánk azt, hogy ez a bibliai kézikönyv egy jó tankönyv. A kötet szerkezete, a szöveg hangvétele, a szemléletes illusztrációk, az ismétlődő „rovatok” – Gyakori kérdések, Figyeld meg, Áttekintés, ...

Elolvasom »

2015. november 22.

CikCakk foglalkoztató 1. – Az én világom

Vajon miért épp egy egyszerű pásztorfiú tudta legyőzni az óriást? Vajon miért választotta három jó barát inkább a tűzhalált, mintsem hogy engedelmeskedjenek a királynak? Vajon miért tartotta fontosnak...

Elolvasom »

2015. október 06.

Az 5 szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva

Sohasem volt izgalmasabb és nehezebb feladat kamasznak lenni és kamaszt nevelni, mint napjainkban, a globális társadalom új távlatai és veszélyei közepette. A világ nagyot változott, de – minden látsz...

Elolvasom »

2016. november 25.

Sorsfordító imádságok

Bizonyos tevékenységek mindig kifognak rajtam. Hiába, hogy újra és újra elhatározom, mégsem sikerül huzamos ideig töretlen rendszerességgel, lehetőleg naponta (és lehetőleg ugyanabban az időben) elvég...

Elolvasom »

2015. október 06.

Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak

Micsoda veszélyes kombináció: a társait terrorizáló gyerek, a kiszemelt áldozat, aki nem mer segítséget kérni, a tétlen szemlélők, valamint a felnőttek, akik a gyermekkor velejárójának tekintik az erő...

Elolvasom »
Még több könyvajánló blog »