Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

A történet részei vagyunk

2016. június 28.

„Vászon vagyok, amelyre saját magamat festem” – olvasható Szikszai Szabolcs református lelkész „Élethinta” című könyvében. A Harmat kiadó gondozásában megjelent kötet budapesti bemutatására június 14-én került sor.

Szikszai Szabolcs írásait már jól ismerhetik az interneten jártas olvasók. „Újragondoló” nevet viselő blogjában több, mint öt éve ír kérdéseiről, félelmeiről, szembesüléseiről és meglelt válaszairól, melyek egyszerre szólnak önmagának és olvasóinak is – akikből valódi közösséget kovácsoltak a bejegyzések. E blog válogatott írásaiból született az Élethinta, melynek segítségével különös utat járhatnak be az olvasók.

könyv004.jpg.500x500_q85

A könyvbemutatónak a belvárosi Adna Cafe adott otthont, az írásokról Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője és Seben Glória evangélikus lelkész, pszichológus beszélgetett a szerzővel. A könyvet valójában nem kellett ismertetni, hiszen a jelenlevők mind ismerték és olvasták már Szikszai Szabolcs írásait, így a bemutató valójába beszélgetés volt a szövegek mélységéről.

„Egy elbukott világban elbukott emberek között egy elbukott ember vagyok” – idézte Köntös László a „Koppanni az alján” című írás egyik sorát, majd rámutatott, hogy bár Szabolcs írásaiból egyértelműen érezhető elégedetlensége családjával, egykori közösségével és magával a világgal szemben, az mégis sugárzik belőlük, hogy Istennel és az Úr Jézussal szemben egyáltalán nem az. Az igét tekinti zsinórmértéknek. A református lelkész azt is kiemelte, hogy Isten szuverenitása és az ember méltósága alapvető minden szövegében, és hiába nem tud azonosulni sok mindennel, ami meghatározza őt, az igével mégis tud. „Saját történetének megfejtése során nem lerángatta magához Istent, nem ő talált rá, hanem Isten jött el hozzá”– foglalta össze a dunántúli főjegyző.

Seben Glória a kezdetektől lelkes olvasója volt az Újragondolónak, elmondása szerint komoly párhuzamot érzett és érez a mai napig Szabolcs bejegyzései és Szent Ágoston „Vallomások” című műve között. „Ez természetesen műfaji rokonítás – magyarázta – Szent Ágoston is önmagáról ír, de sorait olvasva saját magunkkal is találkozhatunk.” A pszichológus hozzátette, hogy Szabolcsnak is szüksége volt megfogalmazott vallomásaira, melyek egytől egyik Istennek és Istenhez szólnak, de általuk az olvasó is közelebb kerülhet önmagához.

Szabolcs úgy érzi, olvasói folyamatosan formálták őt magát és bejegyzéseit is, ő pedig őszintén írt, így csiszolva a közösséget. „Az írás önmagam lemeztelenítése, ami sokszor félelmetes – vallja a szerző – Az olvasó néha hamarabb rájöhet velem kapcsolatban valamire, mint én magam.”  Ennek ellenére mindig fontosnak tartotta, hogy kételyeit megossza a világgal, ezzel segítve azokat, akik hasonló helyzetben vannak, hogy megérezzék, nincsenek egyedül kérdéseikkel.

könyv002.jpg.500x500_q85

Fontos kérdés, ahogy azt a hallgatóság soraiban ülők is megfogalmazták, milyen alapon kerültek az írások a könyvbe. Mint kiderült, Szabolcs a kötet előszavának megírása után megérezte, milyen utat kell megmutatni a könyvbe kerülő szövegeknek. Így lettek ezek szemelvényei a megismerésnek, az újjászületésnek és magának az életnek. Így lett a könyv, ahogy borítója is hirdeti, utazás a világtól önmagunkig és önmagunktól Istenig.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Megjelent a www.reformatus.hu-n.

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-77%
Szikszai Szabolcs:

Élethinta

Válogatáskötet Szikszai Szabolcs református lelkész Újragondoló írásaiból. „2010 szilveszterén indítottam el az Újragondoló blogot. Amikor tervezgetni kezdtem, hogy szeretnék a kereszténységről írni, úgy, ahogyan mások nem, az ismerőseim hitetlenkedve fogadták ötletemet, mondván, hogy úgysem érdekel senkit egy ilyen blog. Ahogy teltek az évek, kiderült, hogy nagyon is sok embert érdekel a kereszténység, ha az egy konkrét személy valós történetébe van ágyazva. A bejegyzéseket emberek tízezrei olvasták el, osztották meg − világnézeti és felekezeti háttértől függetlenül.”

Részletes adatlap »2 200 Ft 499 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2018. december 22.

Családi kötéltánc

Nem tudom, önök közül hányan hisznek még a jótündérben. Senkit nem akarok áltatni, legyenek erősek: létezik.

Az ember teszi a dolgát, dolgozik, főz, neveli a gyerekét, elfelejti megöntözni a virágokat, szóval él, aztán néha fáradtan lerogy egy kis erőt gyűjteni, elolvas egy oldalt tőle és önfeledten felkacag, Elolvasom »

2016. július 29.

Clifford és Joyce Penner: A szexualitás ajándéka

Az amerikai mennonita vallási gyülekezetben tevékenykedő Penner-házaspár könyve különleges megközelítésű, de a valós problémákhoz, tapasztalatokhoz erős szálakkal kötődő írás a szexualitás témakörében. Alapvetésük, hogy a szexualitás Isten ajándéka (vagyis korántsem bűnös és tisztátalan), céljuk pedig, hogy teljességgel részesülhessünk ebből az ajándékból. Első hallásra talán azt hihetnénk, egy szigorú vallásos gyülekezet tagjai által publikált mű a szexualitásról kevés érdemlegeset nyújthat a vallást nem, vagy kevésbé szigorúan gyakorlók számára. Clifford és Joyce Penner azonban olvasmányos, gyakorlatias és mindenekelőtt teljesen nyílt és őszinte szöveget adnak az Olvasó kezébe. Elolvasom »

2019. február 01.

A sikeres házasság kézikönyve kezdőknek, házasoknak és újrakezdőknek

Ha csak lehet, kerülöm az impulzusvásárlást. Körültekintően összeállított listával járok bevásárolni, új termék esetén elolvasom az összetevőket, a tápértéket, a származási helyet és az apróbetűt. (Élmény velem vásárolni.) Nagyobb kiadások, például műszaki cikkek vásárlása esetén ismerősök megkérdezése, netes vélemények és tesztek átböngészése után döntök. Elolvasom »

2016. október 20.

Mi a valóság?

Mi a valóság? Mi az emberi élet értelme? Miért szenvedünk? E rövid kis könyvben Elolvasom »

2015. október 07.

A szeretet mindent legyőz – Történetek a szeretet hatalmáról

„A szeretet több annál, mint amit érzünk, a szeretet az, amit teszünk.” A könyvben szereplő negyven igaz történetet olyan emberek írták, akiknek életét megváltoztatta a szeretet, mert akkor sem adták fel, amikor súlyos akadályok tornyosultak előttük.

Elolvasom »

2016. július 28.

Francine Rivers – Az utolsó bűnevő

Ez a könyv mindenképpen egyedülálló olvasásélményt jelentett. Még soha nem olvastam ehhez hasonló könyvet, és az igazat megvallva nem is nagyon voltam érdekelt az ilyen témákban eddig, de Az utolsó bűnevő lebontotta ezeket a falakat. :)

Még nem olvastam semmit Francine Riverstől, ám már több regényével is szembetaláltam magam. Egyszer mindent ki kell próbálni, és gondoltam, ha valakinek több regényét is kiadták különböző nyelveken, akkor az csak tudhat valamit. Az utolsó bűnevőt már a megjelenés előtt kinéztem magamnak, és örömmel vetettem bele magamat, mikor kézhez kaptam. A történet nagyon érdekes, mert még soha nem halottam a bűnevő kifejezést, ezért nagyon izgatta a fantáziámat, hogy mi lehet az.

Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »

Webáruházunk továbbra is zavartalanul működik! A megrendeléseket 2-3 munkanapon belül a GLS futárszolgálat szállítja házhoz. Kiadónk irodájában a személyes átvétel átmenetileg szünetel. További részletekért kattintsanak ide!

'