Kiszállítási információk Magunkról About us Über uns About us Über uns

A történet részei vagyunk

2016. június 28.

„Vászon vagyok, amelyre saját magamat festem” – olvasható Szikszai Szabolcs református lelkész „Élethinta” című könyvében. A Harmat kiadó gondozásában megjelent kötet budapesti bemutatására június 14-én került sor.

Szikszai Szabolcs írásait már jól ismerhetik az interneten jártas olvasók. „Újragondoló” nevet viselő blogjában több, mint öt éve ír kérdéseiről, félelmeiről, szembesüléseiről és meglelt válaszairól, melyek egyszerre szólnak önmagának és olvasóinak is – akikből valódi közösséget kovácsoltak a bejegyzések. E blog válogatott írásaiból született az Élethinta, melynek segítségével különös utat járhatnak be az olvasók.

könyv004.jpg.500x500_q85

A könyvbemutatónak a belvárosi Adna Cafe adott otthont, az írásokról Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője és Seben Glória evangélikus lelkész, pszichológus beszélgetett a szerzővel. A könyvet valójában nem kellett ismertetni, hiszen a jelenlevők mind ismerték és olvasták már Szikszai Szabolcs írásait, így a bemutató valójába beszélgetés volt a szövegek mélységéről.

„Egy elbukott világban elbukott emberek között egy elbukott ember vagyok” – idézte Köntös László a „Koppanni az alján” című írás egyik sorát, majd rámutatott, hogy bár Szabolcs írásaiból egyértelműen érezhető elégedetlensége családjával, egykori közösségével és magával a világgal szemben, az mégis sugárzik belőlük, hogy Istennel és az Úr Jézussal szemben egyáltalán nem az. Az igét tekinti zsinórmértéknek. A református lelkész azt is kiemelte, hogy Isten szuverenitása és az ember méltósága alapvető minden szövegében, és hiába nem tud azonosulni sok mindennel, ami meghatározza őt, az igével mégis tud. „Saját történetének megfejtése során nem lerángatta magához Istent, nem ő talált rá, hanem Isten jött el hozzá”– foglalta össze a dunántúli főjegyző.

Seben Glória a kezdetektől lelkes olvasója volt az Újragondolónak, elmondása szerint komoly párhuzamot érzett és érez a mai napig Szabolcs bejegyzései és Szent Ágoston „Vallomások” című műve között. „Ez természetesen műfaji rokonítás – magyarázta – Szent Ágoston is önmagáról ír, de sorait olvasva saját magunkkal is találkozhatunk.” A pszichológus hozzátette, hogy Szabolcsnak is szüksége volt megfogalmazott vallomásaira, melyek egytől egyik Istennek és Istenhez szólnak, de általuk az olvasó is közelebb kerülhet önmagához.

Szabolcs úgy érzi, olvasói folyamatosan formálták őt magát és bejegyzéseit is, ő pedig őszintén írt, így csiszolva a közösséget. „Az írás önmagam lemeztelenítése, ami sokszor félelmetes – vallja a szerző – Az olvasó néha hamarabb rájöhet velem kapcsolatban valamire, mint én magam.”  Ennek ellenére mindig fontosnak tartotta, hogy kételyeit megossza a világgal, ezzel segítve azokat, akik hasonló helyzetben vannak, hogy megérezzék, nincsenek egyedül kérdéseikkel.

könyv002.jpg.500x500_q85

Fontos kérdés, ahogy azt a hallgatóság soraiban ülők is megfogalmazták, milyen alapon kerültek az írások a könyvbe. Mint kiderült, Szabolcs a kötet előszavának megírása után megérezte, milyen utat kell megmutatni a könyvbe kerülő szövegeknek. Így lettek ezek szemelvényei a megismerésnek, az újjászületésnek és magának az életnek. Így lett a könyv, ahogy borítója is hirdeti, utazás a világtól önmagunkig és önmagunktól Istenig.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Megjelent a www.reformatus.hu-n.

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-64%
Szikszai Szabolcs:

Élethinta

Válogatáskötet Szikszai Szabolcs református lelkész Újragondoló írásaiból. „2010 szilveszterén indítottam el az Újragondoló blogot. Amikor tervezgetni kezdtem, hogy szeretnék a kereszténységről írni, úgy, ahogyan mások nem, az ismerőseim hitetlenkedve fogadták ötletemet, mondván, hogy úgysem érdekel senkit egy ilyen blog. Ahogy teltek az évek, kiderült, hogy nagyon is sok embert érdekel a kereszténység, ha az egy konkrét személy valós történetébe van ágyazva. A bejegyzéseket emberek tízezrei olvasták el, osztották meg − világnézeti és felekezeti háttértől függetlenül.”

Részletes adatlap »2 200 Ft 799 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2015. október 07.

Szégyen nélkül – Ráháb

Isten népe a Kánaán földjétől elválasztó utolsó akadály leküzdésére, a tavaszi áradástól megduzzadt Jordán folyó átlépésére készül, hogy a négy évtizedes sivatagi vándorlás után átvegye az Úrtól kapot...

Elolvasom »

2018. augusztus 28.

„Isten kegyelmét kolduljuk” – szerkesztői ajánló a Luther-regény 2. kötetéhez

Egy kortárs szerző bizony több szempontból is nehéz fába vágja a fejszéjét, ha Martin Luther életéről szeretne regényt írni: egy szinte már héroszi magasságokba emelt személyt kell hétköznapi valójába...

Elolvasom »

2015. október 06.

Az önismeret ajándéka

David Benner könyve az önismeret és istenismeret szoros összefüggését hangsúlyozva azt a folyamatot tárja elénk, hogyan találhatunk rá Krisztusban valódi énünkre, és miképpen élhetünk ennek megfelelőe...

Elolvasom »

2016. január 19.

Kedves Ürömvölgyi öcsém!

„Mély rosszallással olvasom, hogy védenced hívő kereszténnyé lett. […] Kétségbeesésre még semmi ok. Százával hódítottuk mi vissza a „megtérteket”, akik ma már teljes biztonságban vannak nálunk, miután...

Elolvasom »

2016. október 20.

Mit jelent készen állni a házasságra?

Mire érdemes felkészülniük a pároknak házasságkötés előtt, hogy sikeres és jól működő kapcsolatnak nézzenek elébe? Kommunikáció, érzelmek kifejezése, konfliktusmegoldás,...

Elolvasom »

2018. június 25.

Lelki utazás Adrian Plass-szal – Ezüst nyírfák könyvbemutató

 „A kérdések utak. A válaszok csak eltorlaszolják őket. Azt hiszem, igazából jobban szeretem a kérdéseket.”...

Elolvasom »
Még több könyvajánló blog »