Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

A történet részei vagyunk

2016. június 28.

„Vászon vagyok, amelyre saját magamat festem” – olvasható Szikszai Szabolcs református lelkész „Élethinta” című könyvében. A Harmat kiadó gondozásában megjelent kötet budapesti bemutatására június 14-én került sor.

Szikszai Szabolcs írásait már jól ismerhetik az interneten jártas olvasók. „Újragondoló” nevet viselő blogjában több, mint öt éve ír kérdéseiről, félelmeiről, szembesüléseiről és meglelt válaszairól, melyek egyszerre szólnak önmagának és olvasóinak is – akikből valódi közösséget kovácsoltak a bejegyzések. E blog válogatott írásaiból született az Élethinta, melynek segítségével különös utat járhatnak be az olvasók.

könyv004.jpg.500x500_q85

A könyvbemutatónak a belvárosi Adna Cafe adott otthont, az írásokról Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője és Seben Glória evangélikus lelkész, pszichológus beszélgetett a szerzővel. A könyvet valójában nem kellett ismertetni, hiszen a jelenlevők mind ismerték és olvasták már Szikszai Szabolcs írásait, így a bemutató valójába beszélgetés volt a szövegek mélységéről.

„Egy elbukott világban elbukott emberek között egy elbukott ember vagyok” – idézte Köntös László a „Koppanni az alján” című írás egyik sorát, majd rámutatott, hogy bár Szabolcs írásaiból egyértelműen érezhető elégedetlensége családjával, egykori közösségével és magával a világgal szemben, az mégis sugárzik belőlük, hogy Istennel és az Úr Jézussal szemben egyáltalán nem az. Az igét tekinti zsinórmértéknek. A református lelkész azt is kiemelte, hogy Isten szuverenitása és az ember méltósága alapvető minden szövegében, és hiába nem tud azonosulni sok mindennel, ami meghatározza őt, az igével mégis tud. „Saját történetének megfejtése során nem lerángatta magához Istent, nem ő talált rá, hanem Isten jött el hozzá”– foglalta össze a dunántúli főjegyző.

Seben Glória a kezdetektől lelkes olvasója volt az Újragondolónak, elmondása szerint komoly párhuzamot érzett és érez a mai napig Szabolcs bejegyzései és Szent Ágoston „Vallomások” című műve között. „Ez természetesen műfaji rokonítás – magyarázta – Szent Ágoston is önmagáról ír, de sorait olvasva saját magunkkal is találkozhatunk.” A pszichológus hozzátette, hogy Szabolcsnak is szüksége volt megfogalmazott vallomásaira, melyek egytől egyik Istennek és Istenhez szólnak, de általuk az olvasó is közelebb kerülhet önmagához.

Szabolcs úgy érzi, olvasói folyamatosan formálták őt magát és bejegyzéseit is, ő pedig őszintén írt, így csiszolva a közösséget. „Az írás önmagam lemeztelenítése, ami sokszor félelmetes – vallja a szerző – Az olvasó néha hamarabb rájöhet velem kapcsolatban valamire, mint én magam.”  Ennek ellenére mindig fontosnak tartotta, hogy kételyeit megossza a világgal, ezzel segítve azokat, akik hasonló helyzetben vannak, hogy megérezzék, nincsenek egyedül kérdéseikkel.

könyv002.jpg.500x500_q85

Fontos kérdés, ahogy azt a hallgatóság soraiban ülők is megfogalmazták, milyen alapon kerültek az írások a könyvbe. Mint kiderült, Szabolcs a kötet előszavának megírása után megérezte, milyen utat kell megmutatni a könyvbe kerülő szövegeknek. Így lettek ezek szemelvényei a megismerésnek, az újjászületésnek és magának az életnek. Így lett a könyv, ahogy borítója is hirdeti, utazás a világtól önmagunkig és önmagunktól Istenig.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Megjelent a www.reformatus.hu-n.

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-50%
Szikszai Szabolcs:

Élethinta

Válogatáskötet Szikszai Szabolcs református lelkész Újragondoló írásaiból. „2010 szilveszterén indítottam el az Újragondoló blogot. Amikor tervezgetni kezdtem, hogy szeretnék a kereszténységről írni, úgy, ahogyan mások nem, az ismerőseim hitetlenkedve fogadták ötletemet, mondván, hogy úgysem érdekel senkit egy ilyen blog. Ahogy teltek az évek, kiderült, hogy nagyon is sok embert érdekel a kereszténység, ha az egy konkrét személy valós történetébe van ágyazva. A bejegyzéseket emberek tízezrei olvasták el, osztották meg − világnézeti és felekezeti háttértől függetlenül.”

Részletes adatlap »2 200 Ft 1 100 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2015. október 06.

Táncol a por

Tóth Sára a legnehezebb kérdéseket szegezi szembe önmagával és olvasójával – Mit kezdjünk az érthetetlen nagy szenvedéssel? Mit kezdjünk az egyház kínos megalkuvásaival, a hazug és fojtogató vallásos klisékkel? Lehet-e hitelesen ábrázolni ma a jóságot és a szentséget? –, és minden írása a válaszért Istennel folytatott őszinte küzdelmének egy-egy lenyomata.

Elolvasom »

2015. november 18.

Ateizmus és agnoszticizmus

Színes, reprezentatív, 14 oldalas leporello az ateizmusról és az agnoszticizmusról. Lehet-e biztosan tudni, hogy Isten létezik? Eldönthetjük-e, hogy mi jó, és mi rossz? Hihet-e valaki egyszerre Istenben és a tudományban? Miért vannak rossz dolgok is a világon?

Elolvasom »

2016. január 28.

„A hangszerek mi vagyunk” – Könyv a Bolyki Brothersről

Nem mi vagyunk a lényeg, hanem Isten áldása rajtunk. „Elhívásunk van” – vallja a négy Bolyki fivér, akiknek az énekegyüttese hungarikum. Nemcsak magas színvonalú művészetük és kivételes humoruk, játékos kedvük miatt, hanem mert nem a showbiznisz, hanem Istenben megélt testvériségük tartja össze és lendíti előre őket.

Elolvasom »

2015. október 06.

A kegyelem harmatja

A szerző az év 365 napjára szolgál lelki elemózsiával, s nagypéntekre, a mennybemenetel napjára, valamint pünkösdre is megfogalmazta hitének és református gyakorlatának megfelelő üzenetét. Célja, hogy rövid igemagyarázataival az olvasó tekintetét Istenre, s gondolatait az örökkévalóságra irányítsa.

Elolvasom »

2015. október 07.

Keresztények és a politika

A szerző ötféle megközelítésben mutatja be, miként viszonyulhatnak a keresztények a kormányhoz, illetve az egyház az államhoz. Számos történelmi példát kínál hit és közélet viszonyára, köztük a legutóbbi amerikai elnökválasztás tanulságait is elemzi, amelyben Istent igencsak belekeverték.

Elolvasom »

2017. február 11.

7 lépés…

„A könyv letudva, kilőve, pipa! Bármilyen okból vetted is kezedbe, azért imádkoztam, hogy segítsen arra a csodálatos Istenre figyelned, aki úgy szeret téged.”- írja az egyik szerző a könyv utolsó lapjain. Imái meghallgattattak. Igazából csak azért vette kézbe ezt a könyvet, hogy egy ifjúsági csoportnak szánt előadássorozatra felkészüljek, de pár oldal után már nem tudtam külső szemlélőként jelen lenni, és nem másokra gondoltam, hanem magamra. Engem szólított meg Isten ezen a könyvön keresztül.
Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »

Kedves Vásárlónk! Kiadónk a december 7-i és 14-i szombati munkanapokon zárva tart. Megértésüket köszönjük!

'