Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Szabadulás a múlt fogságából

2016. február 25.

Már két éve is van, hogy egy félszeg kezdeményezés folytán kapcsolatba kerültem a Harmat Kiadóval, és az akkor még intenzíven vezetett blogomba az újonnan megjelentetett könyvekről kezdtem ajánlásokat írni. Számomra mindenképpen gyümölcsöző volt ez a kapcsolat, mert egyrészt megkaptam a köteteket ajándékként, másrészt olyan szerzők műveit is elolvastam, akikről addig nemigen hallottam. Így ismerkedtem meg Miroslav Volffal is.
Volf igazi teológus, akinek a könyvei nem könnyű olvasmányok, de nem azért, mert érthetetlen szakzsargont használna, hanem azért, mert nem könnyen emészthető, egyszerű és hétköznapi üzeneteket fogalmaz meg: olyan mélyen beleás az életünket mozgató főbb témákba, hogy – ha közel engedjük magunkhoz őket – alapjaiban formálja át a gondolkodásmódunkat. Amikor 2013-ban a kezembe került az Ölelés és kirekesztés című kötete, annyira megrengette a korábbi életszemléletemet, mint korábban egyetlen könyv sem. A benne olvasott gondolatok eleinte furcsának, természetellenesnek tűntek, és idő kellett hozzá, hogy rájöjjek: ez azért van, mert Volf sok kérdésben az elevenünkre tapint, és tabutémákat jár körbe.

Például arra hív bennünket, hogy bíráljuk felül mindazt, amit az áldozatok és az elkövetők viszonyrendszeréről hagyományosan gondolunk. Mert bármilyen furcsán hangzik is, az elkövetők ugyanúgy áldozatoknak tartják magukat, és az áldozatok – a félelmeik folytán – könnyen válnak elkövetőkké. Így működik a megbékélés nélküli világ, amelyre csak egyetlen gyógyír van: a Krisztus szeretetében való újrakezdés. Ha valakinek, hát Volfnak a szájából mindez különösen is hitelesnek tűnik. Mint legújabb magyar nyelvű könyvéből (Az emlékezet vége – helyesen emlékezni egy erőszakos világban) kiderül, horvát nemzetiségűként egy szerbiai gyülekezetben nőtt fel, ahol édesapja egy pünkösdi gyülekezetnek a lelkipásztora volt – tehát többszörösen is megtapasztalta a kisebbségi létet. A kommunista Jugoszláviában kémnek bélyegezték, és kihallgatások sorának vetették alá a meggyőződése és felesége amerikai állampolgársága miatt. Mindezt azért tárja elénk, hogy a saját története kapcsán végigvezessen bennünket a krisztusi módon való, helyes emlékezés és az evangéliumi megbékélés útján.

Könyve segítségével olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mit tehetnek azok, akiket a hitük vagy a meggyőződésük miatt üldöztek, vagy akiket a családjukban ért bántalmazás. Hogyan dolgozhatjuk fel a bennünket ért szenvedéseket és fájdalmakat, hogy közben ne váljunk a múltunkban átélt szörnyűségek rabjaivá, és ne akarjunk bosszút állni s ezáltal az ismétlés csapdájába esni? Mit tehet az, aki gyermekként verbális, érzelmi vagy fizikai, szexuális bántalmazás áldozata volt? Mit kezdhet az ember a saját történetével, amelynek csapdájában képtelen továbblépni a múlt eseményeiből? Hogyan emlékezzünk a mögöttünk lévő rettenetes élményekre úgy, hogy ne tartsanak fogságban minket, hanem felszabadítóan hassanak ránk?
Ahhoz, hogy a személyes történetünket új szemüvegen át szemlélhessük, bizony nagyfokú nyitottság és a szabadítás iránti őszinte vágyakozás szükséges. Volf ugyanis azt javasolja, hogy engedjük el az átélt fájdalmakért járó elégtétel utáni vágyunkat, illetve a bosszúállást és a haragot. Voltaképpen azt tanácsolja, hogy adjuk meg magunkat Istennek, aki Krisztus áldozata által békéltette meg a világot önmagával. Ha a saját áldozati mivoltunk helyére Krisztus áldozata kerül, ha elengedjük a saját ártatlanságunkról vallott illúzóinkat, és ha felismerjük, hogy Krisztus mindannyiunkért szenvedett, hogy életünk lehessen, akkor megszabadulhatunk a múlt fogságából.

Isten szemszögéből ugyanis az áldozat és az elkövető egyformán megbocsátásra szorul. Ha elfogadjuk az ő feltétel nélküli szeretetét, akkor úgy ismerjük meg önmagunkat, ahogyan ő ismer bennünket – így válunk a saját bűnösségünk csapdájából szabaddá. Ennek révén nyílik meg előttünk az út arra, hogy a „szeresd ellenségedet” jézusi felszólításának a vágya megszülessen bennünk, és azt, aki ellenünk vétkezett, olyannak lássuk, amilyennek őt látja Isten. Közben természetesen nem mentjük fel a tettei alól, de nem is vádoljuk, és nem is ítéljük el – úgy tekintünk rá, mint egy olyan emberre, akit Isten ugyanúgy szeret, mint minket.

Kapcsolódó termék

-86%
Miroslav Volf:

Emlékeink gyógyulása

Korunkban általánosan elfogadott nézet, hogy a múlt szörnyűségeit – népirtásokat, terrortámadásokat, nyilvánvaló igazságtalanságokat – meg kell őriznünk emlékezetünkben. De vajon mit jelent helyesen emlékezni, és miként válhatnak emlékeink a gyógyulás forrásává az
egyre erősödő fájdalom és gyűlölet helyett?

Részletes adatlap »3 500 Ft 499 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2016. szeptember 14.

Mit tennél meg azért, hogy gyermeked legyen?

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva című könyvének ajánlója

A magyar könyvpiacon hiánypótló a Harmat kiadó gondozásában megjelent könyv, amely a gyermektelenséggel küzdő párok önsegítő kiadványa. Az Egyesült Államokban élő szerző elsősorban női szemszögből, de a férjek, hozzátartozók és barátok, valamint gyülekezetvezetők és keresztény lelkigondozók szempontjait is végiggondolva járja körül a témát.
Elolvasom »

2016. június 28.

Kendőzetlenül a szexről

Szexről beszélni felszabadultan, tabuk nélkül, méghozzá a keresztény értékrend keretein belül? Igen, lehetséges. Aki erre vállalkozott, az Kevin Leman pszichológus. Könyve, a Szexre hangolva arra biztatja a házaspárokat, hogy végre merjék kimondani, mire vágynak, és ne féljenek a szexualitást a helyén kezelni kapcsolatukban. Elolvasom »

2016. október 20.

Mit jelent készen állni a házasságra?

Mire érdemes felkészülniük a pároknak házasságkötés előtt, hogy sikeres és jól működő kapcsolatnak nézzenek elébe? Kommunikáció, érzelmek kifejezése, konfliktusmegoldás, Elolvasom »

2016. október 19.

Philip Yancey ajánlója

Philip Yancey legújabb könyvében tíz embert próbáló helyzetről tudósít, ahol nemcsak újságíróként, hanem a kegyelem üzenetének közvetítőjeként is jelen volt.

2015. november 18.

Ateizmus és agnoszticizmus

Színes, reprezentatív, 14 oldalas leporello az ateizmusról és az agnoszticizmusról. Lehet-e biztosan tudni, hogy Isten létezik? Eldönthetjük-e, hogy mi jó, és mi rossz? Hihet-e valaki egyszerre Istenben és a tudományban? Miért vannak rossz dolgok is a világon?

Elolvasom »

2016. július 29.

Clifford és Joyce Penner: A szexualitás ajándéka

Az amerikai mennonita vallási gyülekezetben tevékenykedő Penner-házaspár könyve különleges megközelítésű, de a valós problémákhoz, tapasztalatokhoz erős szálakkal kötődő írás a szexualitás témakörében. Alapvetésük, hogy a szexualitás Isten ajándéka (vagyis korántsem bűnös és tisztátalan), céljuk pedig, hogy teljességgel részesülhessünk ebből az ajándékból. Első hallásra talán azt hihetnénk, egy szigorú vallásos gyülekezet tagjai által publikált mű a szexualitásról kevés érdemlegeset nyújthat a vallást nem, vagy kevésbé szigorúan gyakorlók számára. Clifford és Joyce Penner azonban olvasmányos, gyakorlatias és mindenekelőtt teljesen nyílt és őszinte szöveget adnak az Olvasó kezébe. Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »

Webáruházunk továbbra is zavartalanul működik! A megrendeléseket 2-3 munkanapon belül a GLS futárszolgálat szállítja házhoz. Kiadónk irodájában a személyes átvétel átmenetileg szünetel. További részletekért kattintsanak ide!

'