Kiszállítási információk Magunkról Kapcsolat

Táncol a por

2015. október 06.

Tóth Sára a legnehezebb kérdéseket szegezi szembe önmagával és olvasójával – Mit kezdjünk az érthetetlen nagy szenvedéssel? Mit kezdjünk az egyház kínos megalkuvásaival, a hazug és fojtogató vallásos klisékkel? Lehet-e hitelesen ábrázolni ma a jóságot és a szentséget? –, és minden írása a válaszért Istennel folytatott őszinte küzdelmének egy-egy lenyomata.

A hitről, kultúráról, közéletről, regényekről és filmekről szóló esszék után az életében kitüntetett szerepet játszó személyiségekről, példaképeiről ír, és beszámol fiatalkori útkereséséről. E meghitt hangú záró írások egy tanulságos életút körvonalait rajzolják elénk.

Vélemények a könyvről

“A szerző írásaiban ben fél a provokációtól, kegyetlenül nekünk szögezi a lelkünk mélyén lappangó kérdéseket, kételyeket – legyen szó akár közéletről, irodalomról, vagy sokat emlegetett, de számunkra még mindig nem világos igeszakaszokról. Olykor ironikus, de a végsőkig őszinte, nem riad vissza az egyházkritikától sem. ” – Részlet a Reformátusok Lapja (2015.09.20) könyvajánlójából

 

“Tóth Sára szeretné rendben látni maga körül a dolgokat, az egyházban épp úgy, mint azon kívül, és ezért hajlandó tenni is, fölkiáltani, véleményt formálni, vitába bocsátkozni. Ennek megfelelően stílusa sokszor csípős, messzire kerüli a kenetteljességet, hisz épp fölrázni akarja a lelkeket. Tükröt tart kereszténységünk fonákságai elé, amelybe először ő maga nézett bele, és nem szépíti a látottakat, de minden kétséget kizáróan jobbító szándékkal szembesít velük!” – Részlet a Békehírnök (2015.07.12) könyvajánlójából.

 

”Mi a titka hatásának?  Először is a személyessége.  Egy okos és művelt ember töprengéseit és leszűrt életbölcsességét olvashatjuk, egy „úton lévő” igazságait, aki pontosan ismeri a gondolkodás szabadságát és korlátait. 

Azután az emelkedettsége.  Nem pátoszról van szó, hanem a rálátás, összegzés és a tanulságok levonásának képességéről. Az egyedi történésekben meglátja a közösségit, anélkül azonban, hogy általánosítóvá válna. A felszíni jelenségek mögött meglátja a mögöttes mélységet, ahogy „táncra kel a por: ami élettelen, hétköznapi és szürke, átizzik azon az élet.” – Részlet a Talita könyvajánlójából

 

“Az Isten országának kérdéskörét vizsgálva a szerző emlékeztet rá, hogy Lukács evangéliuma szerint Jézus azt mondta: menyei Atyja elrejtette az Isten országának dolgait a „bölcsek és értelmesek elől, de felfedte a gyermekeknek (Lk 10,21). Ehhez kapcsolódik T. S. Eliot Négy kvartett című című verse:

„A nemlét és a létezés közt.
Váratlanul egy napsugárban,
Még miközben táncol a por,
Gyerekek nevetése tör ki.”

Tóth Sára rámutat, hogy van, amikor csak a port látjuk, „ (…) a halott anyagnak való kiszolgáltatottságot.” Fölteszi a kérdést: „Melyik a valóság? Ez, vagy Isten élete, túláradó öröme, az öröm tánca? (…) Amikor kitör a gyerekek nevetése, mert ők látják.” „Lét és nemlét közt”, mert az Isten országa „van is és nincs is, mert éppen most jön létre. Éppen most történik, általunk, bennünk” – Részlet a Magyar Kurír könyvajánlójából

Lapozzon bele

Kapcsolódó termék

-20%
Tóth Sára:

Táncol a por

Tóth Sára a legnehezebb kérdéseket szegezi szembe önmagával és olvasójával: Mit kezdjünk az érthetetlen nagy szenvedéssel? Mit kezdjünk az egyház kínos megalkuvásaival, a hazug és fojtogató vallásos klisékkel? Lehet-e hitelesen ábrázolni ma a jóságot és a szentséget? Minden írása a válaszért Istennel folytatott őszinte küzdelmének egy-egy lenyomata. A hitről, kultúráról, közéletről, regényekről és filmekről szóló esszék után az életében kitüntetett szerepet játszó személyiségekről, példaképeiről ír, és beszámol fiatalkori útkereséséről. E meghitt hangú záró írások egy tanulságos életút körvonalait rajzolják elénk.

Részletes adatlap »2 500 Ft 2 000 FtKosárba

Még több könyvajánló blog

2017. február 11.

A halál árnyékában

Albert Y. Hsu: Hátrahagyottak. Gyász az öngyilkosság után.

[Megjelent: Lege Artis Medicinae, 2015. 25(8–9), 390-391.]

– Apa öngyilkos lett! – üvöltötte anyám a telefonba.
– Mi? – kérdeztem. – Mi történt? Apa? Milyen apa? Az én apám? – idézi fel a szerző élete legfájdalmasabb eseményét. Édesapja ötvennyolc éves volt, amikor néhány hónappal szélütését követően súlyos depresszióba esett, majd öngyilkos lett.

Elolvasom »

2016. november 22.

Mérgező munkahelyek

A negatív munkahelyi légkör következményei nemcsak egyéni, de szervezeti, sőt nemzetgazdasági szinten is megjelennek
Budapest, 2016. november 22. – A nemzetgazdasági szempontból is komoly figyelmet követelő munkahelyi stressz témájában tartottak ma az Aranytíz Kultúrházban könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetést, amelyen felszólalt többek között Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, dr. Salavecz Gyöngyvér, a SOTE Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportjának tagja és Reményi Csaba, az Oracle Hungary Kft. ügyvezetője.
Elolvasom »

2020. január 21.

Figyelni tanít | Molnár Illés írása Thoma László Füst – Túlélni a traumát című kötetéről

Figyelni tanít

Az első mondatoktól kezdve magával ragad a figyelme. Kifelé és befelé is. Az utca arcaira, mondataira, ritmusára és saját érzeteire, emlékeire, érzéseire. Ezen a rendkívül precíz, mégis közvetlen és érzékeny nyelven meséli el egy református lelkész, hogyan élte túl azt a kollégiumi tűzvészt, amit minden józan mérlegelés szerint elhanyagolható esélye volt túlélni.

Elolvasom »

2015. október 07.

A harcos – Káleb

Azok mögött a férfiak mögött, akik formálták a történelmet, ott állnak azok a hősök, akik örökre megváltoztatták azt. A bátorság fiai című sorozatának második kötetében az amerikai bestseller szerző annak a férfinak az életét tárja elénk, akinek a lelkesedése és Istenbe vetett hite segített Izrael népének birtokba venni az ígéret földjét.

Elolvasom »

2016. február 03.

Beszélgetés a Hatalmi csapdák a gyülekezetben című könyvről

Áldás, békesség! Szeretettel köszöntjük hallgatóinkat, Fekete Ágnes vagyok.
Minden közösségre jellemző, de az egyházra különlegesen is igaz, hogy csak a szép és jó oldalát szeretné megmutatni. Félünk beszélni azokról a dolgokról, amelyek minket nem jó színben tűntetnek fel. Pedig szerintem éppen az hitelesít még egy családot is, ha képesek a konfliktusaikat jól megoldani, és nem az, ha úgy tesznek, mintha ilyenek nem lennének. Ma egy nehéz kérdésről beszélünk. Egy könyv adta az ötletet, amelyet a Harmat Kiadó adott ki. Martina és Volker Kessler műve a Hatalmi csapdák a gyülekezetben. Vajon miért van az, hogy még az egyház is beleesik hatalmi csapdákba? Ezt először Steinbach Józseftől, a Dunántúli Egyházkerület püspökétől kérdeztem.

Elolvasom »

2017. február 11.

Kapcsolatfüggőség

R. Hemfelt – F. Minirth – P. Meier: A szeretet választható

A neurobiológia legújabb eredményei feltárták az agynak azt a – felépítéséből adódó – tulajdonságát, hogy szociábilis, azaz szüntelenül keresi a bensőséges kapcsolódást a másik aggyal valahányszor kapcsolatba lépünk valakivel. Ez az idegrendszeri közvetítés felelős azért a hatásért, amelyet a velünk kapcsolatba kerülők agyára és testére gyakorolunk, illetőleg azért is, amelyet ők idéznek elő bennünk.

Elolvasom »

Még több könyvajánló blog »